'Dit is de beste dag ever'

ERMELO – Museum Het Pakhuis ontving de afgelopen vier maanden ruim 2.500 leerlingen voor educatieve activiteiten. ,,We hebben al die kinderen besmet met het ‘archeologievirus’,” vertelt museumdocent Jordy Lokhorst. ,,Eigenlijk hadden we een archeologieproject ontwikkeld voor de bovenbouw, maar toen de vraag kwam voor de onderbouw hebben we gekeken hoe we opdrachten kunnen versimpelen zonder de inhoud te verliezen.”

Lokhorst heeft samen met zijn collega’s een formule gevonden om met proefjes archeologie te vertalen naar jonge kinderen (groep 3 en 4). ,,We zien dat de leerlingen er mega enthousiast van worden. We hebben er echt veel fans bij gekregen.” De leerlingen maakten kennis met een zandkorrelmeter, mochten Romeinse muntjes opgraven en schoonmaken en tekenden scherven met een profielkam. Nu is het team van Museum Het Pakhuis getraind om educatieve programma’s uit te rollen, maar in zo’n korte tijd zoveel leerlingen had de organisatie nog niet gehad. Ga er maar aan staan. ,,We hebben dit gerealiseerd samen met een enthousiaste groep vrijwilligers,” vertelt museummedewerker Maud Onderweegs.

Vieze handen

Lokhorst vertelt lachend: ,,Eén van de kinderen zei: ‘Dit is de beste dag ever. Ik hoor normaal de hele dag op school te zitten en ik ben nu al de hele tijd hier!’ Zo leuk zoals die kinderen reageren! Ze vonden het museumbezoek fantastisch.” Ouders waren regelmatig verbaasd, gewoon omdat ze er zoveel mochten doén. ,,Een jongetje wilde archeoloog worden én DJ, maar toen hij merkte dat hij als archeoloog vieze handen kreeg, werd dat iets minder.” Onderweegs kan nog een hele reeks quotes opnoemen, allemaal even positief. ,,We hebben met deze lessen een zaadje geplant en laten zien dat een museum niet saai is.”

Bomvolle activiteiten

Het museum maakt zich nu op voor een hele drukke zomervakantie. Want tijdens vakantie staat er een agenda bomvol leuke activiteiten. ,,Ja, dat start volgende week zaterdag al met een Romeins Festijn en de week daarna een dag van de Archeologie. En zo glijden we langzaam de zomer in met een hele reeks activiteiten voor jong en oud,” vertelt Lokhorst. Ook voor het nieuwe schooljaar zijn er weer scholen ingeschreven. ,,We zijn bezig met een lokaal Tweede Wereldoorlog verhaal in het kader van 80 jaar bevrijding. Hier hebben we ook een bijzonder educatief programma bij. Ditmaal wel voor de bovenbouw.” www.hetpakhuisermelo.nl