Te weinig deelnemers en vrijwilligers

ERMELO – Helaas komt er dit jaar geen 37e editie van de Ringrijderij in Ermelo. Het bestuur van de organiserende vereniging Het Veluws Ros heeft met pijn in het hart moeten besluiten om de handdoek in de ring te gooien. De kans dat er nog een editie komt van dit paardenspektakel is de vraag.

Aan het eind van de succesvolle editie van vorig jaar was iedereen nog enthousiast: de aanspanningen, de organisatie, de vrijwilligers en de sponsoren. Dit jaar lijkt het allemaal anders. ,,Daar zijn meerdere redenen voor,’’ geeft voorzitter Lisanne Koppe aan. ,,Het huidige bestuur was er vorig jaar voor het eerst en we waren best tevreden. Maar, we merkten wel dat het ons meer moeite kostte om dit jaar voldoende deelnemers te vinden en dat merkten we ook bij het krijgen van vrijwilligers. Daarbij is veiligheid voor ons én voor de paarden een heel belangrijk punt. Je hebt toch te maken met dieren en veel publiek.’’ Ook zag de organisatie dat de aanvraag van de vergunningen moeilijker verliep, de route werd aangepast en ook de regels werden aangescherpt.

Toekomst

In 2017 leek het er eveneens op dat de Ringrijderij ten einde zou komen. Door bestuursperikelen, te weinig sponsoren en een niet-sluitende begroting zette de 33e editie op . Maar na een bestuurswisseling bij paardensportvereniging Het Veluws Ros besloot het nieuwe bestuur om de Ringrijderij gewoon door te laten gaan en eventuele risico’s te aanvaarden. En dat lukte want vervolgens werd er in 2018, 2019 en 2020 weer een fantastisch evenement neergezet. Echter toen kwam Corona en bleef het drie jaar stil. In 2023 kwam er een nieuw bestuur en reden er weer aanspanningen door de Stationsstraat. ,,Het was weer fantastisch, maar toch ware we niet tevreden,’’ aldus Koppe. ,,Vorig jaar hadden we veel moeite om voldoende deelnemers te vinden. In tegenstelling tot eerdere jaren toen er ruim dertig aanspanningen deelnamen, kregen we vorig jaar maar elf aanspanningen. En dat is wel wat weinig voor zo’n paardenspektakel.’’ Even speelde de organisatie nog even met de gedachte om het evenement op een andere plek te organiseren, maar dat voorstel haalde het niet. Koppe: ,,Dan zouden we nooit zoveel publiek en sfeer krijgen als in de Stationsstraat met alle Horeca en terrassen. Dus dat werd het niet.’’ Het is dus nu maar de vraag of er überhaupt nog wel een Ringrijderij in de toekomst wordt georganiseerd.