Burgemeester brengt een bezoek en bloemen

ERMELO – Vanmorgen bracht burgemeester Hans van Daalen een bezoek aan het echtpaar Rein en Adrie van den Bosch-Rietveld in de Croonenburgh. Het was een bezoek ter gelegenheid van hun zestigjarig huwelijk. Het appartement van het echtpaar was niet te missen: een enorme bloemenboog met 60 erop, omringde de voordeur.

Rein en Adrie van den Bosch woonden 52 jaar aan de Horsterengweg, maar verhuisden een jaar of vijf geleden naar de Croonenburgh aan de Koningin Emmalaan . Ze hadden hun varkensbedrijf verkocht en de tuin werd uiteindelijk toch te groot. ,,Ik mis mijn appelboomgaard wel, hoor,’’ vertelt Adrie van den Bosch, ,,maar ik was er wel aan toe om minder om handen te hebben. En je kan dat beter doen als je zelf kan beslissen.’’ Ze wonen nu zo’n vijf jaar in het centrum en hebben er geen moment spijt van. Woensdagmorgen, de eigenlijke trouwdag, werden ze om half acht uit bed gebeld door de buren die hen kwamen feliciteren en een uitgebreid ontbijt aanboden. ,,Dat is toch geweldig, we waren nog in slaap en ik dacht wie staat er nu zo lang te bellen,’’ lacht de vrouw des huizes terwijl ze een filmpje hiervan laat zien.

Euromast

Rein van den Bosch (85) komt oorspronkelijk uit Putten en zijn vrouw Adrie Rietveld (82) uit Hardinxveld-Giessendam. Ze hebben elkaar leren kennen op Veldwijk, waar Adrie in de verpleging werkte. Adrie van den Bosch: ,,Na zijn diensttijd werkte Rein een tijdje op Veldwijk waar ik als verpleegkundige werkte en daar kwamen we elkaar tegen. Toen we een keer meegingen met een personeelsuitje dacht ik, daar moet ik bij in de buurt blijven. We zaten wel samen in de bus maar kwamen pas op de Euromast dichter naar elkaar toe. En zo is het begonnen.’’ Het echtpaar kreeg zes kinderen, vier zonen, waarvan er een al op jongere leeftijd overleed, en twee dochters. Ze hebben nu acht kleinkinderen en zelfs al drie achterkleinkinderen. Het echtpaar begon eerst met pluimvee, maar door beperkingen en regelgeving zijn ze overgestapt op varkens. ,,Dat is uiteindelijk een heel goede keuze geweest,’’ aldus Van den Bosch. Toen de kinderen kwamen stopte Adrie van den Bosch met haar werk op Veldwijk, maar toen de kinderen de deur uit waren, kreeg ze weer zin om toch weer naar Veldwijk terug te keren. ,,Het bleef toch trekken en ik ging toen drie dagen in de week weer werken op Johannes Bos. Dat heb ik gedaan tot m’n zestigste.  En altijd met heel veel plezier.’’

Vrijwilligerswerk

Ook Rein van den Bosch was een tijd betrokken bij Veldwijk toen hij als lid van de Familieraad ondersteuning bood aan familie van mensen die waren opgenomen. Naast zijn werk, maar ook daarna heeft Van den Bosch veel vrijwilligerswerk gedaan. Maatschappelijk, zoals tijdens de fusie van Groevenbeek, maar ook kerkelijk. Hij heeft hiervoor zelfs een Koninklijke Onderscheiding ontvangen, hij werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ook Adrie van den Bosch zette zich op meerdere terreinen in, altijd bezig zijn met en voor anderen. Dat is wat dit echtpaar tekent. Nu ze op leeftijd zijn merken ze dat de jaren gaan tellen en laten ze het graag over aan de nieuwe generatie.

Zevende kind

Afgelopen woensdag hebben ze de huwelijksdag met de gehele familie gevierd op de Mariahoeve in Putten. Een prachtige dag, vooral ook omdat ook hun ‘zevende kind’ erbij was. ,,Indertijd kwam er via Pax Christi een jongen uit Berlijn bij ons de vakanties vieren. Peter heet hij en de eerste keer dat hij kwam was hij zes jaar,’’ vertelt Van den Bosch. ,,Hij is blijven komen tot hij ongeveer zestien was, maar we bleven contact houden. Hij trouwde en kreeg kinderen en het was enorm fijn dat hij met z’n gezin ook op ons huwelijksfeest aanwezig was. Ja, een fijn contact en daarom noemen we hem ons zevende kind.’’