'Sport stimuleert jeugd in ontwikkeling'

ERMELO – Aanstaande zondag vliegen Dick Haan, gepensioneerd cardioloog, en Henk Bralts, hoofd Functieafdeling naar Ghana om in Drobo speelgelegenheid te creëren voor de kinderen in het St Mary’s Hospital. Zij doen dit voor de stichting Support4Ghanesekids.

Haan: ,,Als grote verrassing hebben we een echt portable echoapparaat mee. Hoe Henk dat weer geregeld heeft, is een verhaal apart. Maar we verheugen ons er nu al op het daar in het ziekenhuis te overhandigen.” Henk Bralts, die fanatiek woodcarver is, gaat er met lokale kunstenaars aan de slag. ,,Henk heeft tekeningen gemaakt om een geweldig artistiek speeltuintje te maken op het ziekenhuisterrein,” legt Haan uit. ,,Materialen worden in Ghana ter plekke aangeschaft. Zo hoort het, vinden wij.” Iedere ochtend gaan de mannen buiten aan de slag, voordat het echt te heet wordt. ,,Het liefst willen we ook in het UNHCR Refugee Camp een soortgelijk project plannen. ,,Voor dat kamp zijn we overigens ook bezig om een bekende voetbalclub te enthousiasmeren ons te helpen een echt volwaardig voetbalteam te gaan trainen. Dat willen we realiseren. Ook staat er een massa artikelen op verscheping naar Ghana te wachten om de kinderen daar in dat kamp alle mogelijkheden te geven creatief en recreatief bezig te zijn.”

Speeltoestellen

Ziekenhuis St Jansdal is al ruim twintig jaar verbonden aan St Mary’s Hospital, een klein ziekenhuis dat met steun van het Harderwijkse ziekenhuis zorg van een steeds hogere kwaliteit kan bieden. ,,Maar naast Healthcare is het ook belangrijk te kijken wat we kunnen doen om de jeugd een betere toekomst te bieden,” vertelt Bralts. Stichting Support4Ghanesekids wil zorgen dat er speeltoestellen worden gemaakt zoals een glijbaan of een klimrek. Kinderen krijgen zo de mogelijkheid om te voetballen en te spelen. ,,Sport stimuleert de jeugd in hun ontwikkeling. Ze worden zelfstandiger, leren dingen ontdekken en ontwikkelen zelfvertrouwen.” De mannen hebben veel zin om naar Drobo af te reizen. ,,En vrees niet, of doe dat maar wel,” lacht Dick Haan. ,,We zullen jullie informeren met veel foto’s en video’s.” Ermelo van Nu zal de komende weken dan ook een update van het werk van de Ermeloërs in Ghana publiceren.