Centrale Eindtoets voor kinderen groep 8

ERMELO – Wie kent niet de Citotoets? Een soort van examen in het laatste jaar van het basisonderwijs. Het was natuurlijk geen examen maar een toets waar een schooladvies uit ontstond. Dit jaar gaat het anders.

Op 21, 22 en 23 april worden bij 166.000 kinderen in het basisonderwijs de Citotoetsen afgenomen. Maar dit jaar voor het eerst geen spanningen of slapeloze nachten meer. De kinderen hebben immers eerder dit jaar al een schooladvies ontvangen. Voor het eerst dit jaar is de eindtoets verplicht en dat mag ook een andere toets zijn dan de Cito. Bij de invoering in 1969 werd deze toets geïntroduceerd als een manier om zichtbaar te maken dat alle kinderen een bepaalde opleiding kunnen doen, los van afkomst. De laatste jaren klonken er steeds meer bezwaren omdat vaardig- en mogelijkheden van kinderen te bepalen zijn door middel van een cijfer. Met ingang van dit jaar is de uitslag van de Citotoets niet meer leidend. De leerkracht kent de leerling immers door en door en daarom is zijn oordeel en advies veel belangrijker voor toelating tot het voortgezet onderwijs.

Blij met nieuwe toetsing

In Ermelo doen alle basisscholen mee aan de Citotoets. Op de basisschool Beatrix doen 26 leerlingen de Centrale Eindtoets. ,,Ze zijn vrij ontspannen, maar wel gefocust om het goed te doen,’’ geeft leerkracht Ria Hijmissen aan. Aart Jan Buijtenhuis, directeur van basisschool Speulderbrink verzucht: ,,Eigenlijk ben ik allergisch voor de Cito, ze hadden toch een monopoliepositie. Daarbij vind ik het niet handig om de cijfers aan de ouders mee te delen. Immers een los cijfer zegt toch helemaal niets en het risico is dat ouders tegen elkaar op gaan bieden. Daarom ben ik wel blij met de nieuwe toetsing.’’ Op Speulderbrink doen deze week vier kinderen de eindtoets, het laagste aantal sinds jaren. Het team van de Margrietschool heeft een speciale facebookactie gestart. Ouders en bekenden die een kind in groep 8 hebben die de Citotoets moet doen, kunnen hem of haar via Facebook succes wensen.