Ermelo’s grote tuinverbouwing voor Damaris

ERMELO - Eind 2013 realiseerden Ronald en Frida Tijdeman Damaris, een kleinschalige woonvoorziening voor tienermoeders aan de Horsterweg. ,,We willen graag een bijdrage leveren om deze meiden een kans te bieden," zegt het echtpaar dat jarenlange ervaring heeft in de zorgsector. ,,En dan niet vanuit een instelling, maar vanuit ons hart.” Nu, anderhalf jaar later, zijn er al mooie resultaten geboekt. Er zijn baby’s geboren en jonge moeders begeleid. Eén wens rest: een tuin waar kleine kinderen kunnen bewegen en waar de meiden buiten kunnen zitten.

Buurtbeheerder Acca de Boer heeft daarom het idee opgevat om Ermelo’s Grote Tuinverbouwing te organiseren. Samen met de organisatoren van Ermelo draait Door (4 juni) wil ze tuinliefhebbers en hoveniers verzamelen om de grote tuinklus te klaren. ,,Laten zien waar we in dit dorp goed in zijn,” lacht ze. Op het stoepje voor het huis loopt een anderhalf jarig jongetje dat bij Damaris geboren is. Blozende wangetjes en grote, onderzoekende ogen. Hier heeft hij samen met zijn moeder een mooie start gekregen. Binnenkort verhuizen moeder en kind samen naar een woning in Harderwijk. ,,Ze zijn eraan toe,” vertelt Frida Tijdeman. ,,En de ruimte hier is weer nodig voor een aanstaande tienermoeder. Het jongetje loopt langs de kippenren en een kip loopt met hem mee. Het huis is van alle gemakken voorzien, maar de tuin verdient echt aandacht. ,,Het hoeft niet ingewikkeld hoor,” lacht Tijdeman bescheiden.

Stabiele leefomgeving

In de voortuin zitten nog een aantal grote stronken en wortels van bomen die er ooit gestaan hebben. Die moeten verwijderd worden. Verder is een plek om ’s zomers buiten te zitten wel belangrijk. En de kippen, die moeten zeker een plek krijgen in de nieuwe tuin! Inmiddels zijn er al verschillende kinderen geboren in het huis aan de Horsterweg. Het echtpaar Tijdeman begeleidt de tienermoeders vanuit een hele persoonlijke benadering. ,,We willen hen graag een stabiele leefomgeving bieden van waaruit zij kunnen leren hun eigen leven op te pakken. Dat is vaak lastig omdat de zwangerschappen niet echt gepland zijn.” De tienermoeders hebben naast de zorg voor hun pasgeboren kind ook de taak om (vrijwilligers-) werk te doen. Damaris is een transitiehuis, een lerend werkenhuis waar geleerd wordt om terug te keren in de maatschappij. Daarom is er ook veel aandacht voor dagbesteding, het oppakken van studie of werk en invullen van vrije tijd. De meiden kijken liefst iedere avond samen naar de tv. ,,Goede Tijden is wel favoriet,” vertelt Tijdeman lachend. Het Ermelose echtpaar is blij dat ze Damaris gestart zijn. ,,Het is intensief, maar je krijgt er heel veel voor terug.” Gelukkig kunnen ze ook rekenen op de steun van een aantal vrijwilligers.

Gezamenlijk project

De wens voor een tuin was er al lang. Toen Acca de Boer met het idee kwam om er een gezamenlijk project van te maken, was het stel ontroerd. De Boer hoopt hen natuurlijk niet teleur te stellen en roept alle hoveniers en tuinmannen op zich aan te melden. Er is een plan gemaakt om de tuin aan te pakken. ,,Ermelo’s Grote Tuinverbouwing moet vooral een gezamenlijk project worden. Zoveel mogelijk bedrijven richten ieder een deel van de tuin in en zorgen voor de benodigde grond, tuinaarde, planten, bomen, overkapping, hekwerk, bestrating en/of een speeltoestel,” vertelt De Boer. ,,Kees Grootheest van ‘de kunst van het scheppen’ draagt als eerste participant de zorg voor de coördinatie van alle werkzaamheden.”
Ermelo van Nu zal de komende weken de lezers uitgebreid informeren met nieuwsartikelen. Tijdens Ermelo Draait Door, op donderdagavond 4 juni, zal bij In de Volksmond bekend worden gemaakt wat er al gerealiseerd wordt. Deelnemende bedrijven worden hierbij ook uitgelicht. Om ook de Ermeloërs ruimte te bieden een steentje bij te dragen aan dit lokale initiatief komt er een aparte actie. Hierover binnenkort meer nieuws.