Boom legt loodje door barbaars delict

ERMELO - Op barbaarse en laaghartige wijze is een zeker veertig jaar oude boom om het leven geholpen. Deze oude plataan met een diameter van negentig centimeter stond op de hoek van De Wetstraat en Sportlaan. Een week geleden werd hij omgezaagd. Na een onderzoek bleek dat er in de voet van de boom gaten geboord waren met een diameter van 20 mm waar voor de boom giftige vloeistof in was gegoten. De gaten waren keurig afgedopt met een prop zodat het niet zichtbaar was.

De boom liet vorig jaar plotseling al zijn bladeren vallen. Iets wat veel mensen bevreemde, want het was een gezonde boom die ieder jaar vol in het blad kwam. Boswachter Henk Jan Zwart van de gemeente Ermelo weet zeker dat iemand deze boom vergiftigd moet hebben. Hoe dan? Het is een vaker voorkomend iets. Mensen boren gaatjes in de stam en gieten daar een bestrijdingsmiddel zoals Roundup (Glyflosaat) in. Dat gif verspreidt zich door het systeem van de boom en dan legt hij het loodje. ,,Het gebeurt ieder jaar wel een paar keer,” zegt Zwart. Hij vindt het onbegrijpelijk dat mensen bomen en ander groen vernielen.

Bomenridders

Argumenten waarom men een boom weg wil hebben, zijn vaak ergernis door bladeren, de schaduw die men van bomen heeft of men wil liever een parkeerplaats. ,,Ik maak het regelmatig mee dat mensen een huis kopen met een ‘bosachtige tuin’ en dan willen ze het liefst alle bomen eruit hebben.” Zwart zegt dat het in de Randstad precies andersom is. ,,Daar heb je de Bomenridders die opkomen voor het behoud van bomen. Mensen behartigen de belangen van bewoners die het groen in hun woonomgeving willen beschermen. Het gaat om de waarde van een boom. De waarde die wij eraan geven.” Wanneer bomen relatief schaars zijn, zoals in de Randstad, dan zijn er meer voorvechters.

Dader

Ieder jaar krijgt Zwart wel een of twee van dit soort meldingen. ,,Wij zijn hier als gemeente natuurlijk erg boos over.” Het is ook een vorm van eigen rechter spelen, want men kan ook een officiële procedure volgen om een kapvergunning aan te vragen. Maar dan bestaat de kans dat dit wordt afgewezen. Het lastige is dat met zo’n bomenvergiftiging is het heel moeilijk de dader te vinden. De reden waarom dit gebeurt is, blijft dan ook gissen. Zwart wil het niet vergelijken met het vergiftigen van dieren. ,,Bomen hebben geen zenuwen, geen hersenen. Toch kunnen ze wel stress ervaren. Dat zie je dan aan de bladeren.”

Delict

Zwart betreurt het als er 'zomaar' bomen moeten verdwijnen. ,,Dat gaat me aan het hart, maar ik snap best dat het soms niet anders kan omdat er bijvoorbeeld een veilige ontsluiting moet komen voor fietsers. We moeten proberen met zijn allen de schade te beperken.” Natuurlijk worden er weer bomen aangeplant, maar het duurt tientallen jaren voordat deze weer groot zijn.
De boswachter komt nog graag terug op het gif incident en meldt dat wanneer de dader gepakt wordt, het een fikse boete wordt voor een groot delict. ,,Overigens zijn er ook mensen die passief een boom verstikken zonder dat ze het weten. Met regelmaat wordt er een grondwal aangelegd die op den duur als een dikke deken de bodem afsluit. De wortels van bomen worden verstikt. Onwetendheid is hierbij de boosdoener.”