Molenstenen zijn weer schoon

ERMELO - Gedurende een half jaar heeft molen De Koe in Ermelo niet kunnen malen als gevolg van de nieuwbouw die pal naast de molen werd uitgevoerd. Voor de bouw van een kelder onder deze woning was een enorm gat gegraven. De eigenaar had echter geen maatregelen getroffen om de stabiliteit van een malende molen te waarborgen.

In overleg met de toezichthoudende instanties is toen besloten, dat zolang de bouwput open lag, er niet meer gemalen zou worden. Immers, het malen kon ongewenste trillingen veroorzaken. Inmiddels is de fundering in de bouwput gelegd en is er besloten om de maalprocessen weer op te starten. Om dit te kunnen doen moesten eerst de molenstenen grondig gereinigd worden. Afgelopen woensdag was het dan zover. De molenaars waren samen met een aantal gidsen aanwezig. Sterke mannen, die nodig waren om de molenstenen te lichten. Elke steen weegt namelijk zo’n 1200 tot 1300 kilo. Na ontmanteling van de houten kuip werden de stenen zichtbaar. De hijsconstructie werd opgebouwd. Deze behoort standaard bij korenmolens want hiermee kan de molensteen omhoog gedraaid worden. Hierna kon de steen worden gekanteld.

Stenen reinigen

Nadat de molenstenen waren gelicht en gekanteld, vondd de reiniging plaats. Door middel van perslucht werd deze keer al het stof uit de poriën van de steen geblazen en met een industriestofzuiger gelijktijdig verwijderd. Zodra de molenstenen visueel schoon waren verklaard, werden ze weer herplaatst. Dit moest met de nodige voorzichtigheid en precisie gebeuren, want zij moesten exact op de oorspronkelijke plaats ten opzichte van elkaar komen. Net als autowielen zijn de stenen immers gebalanceerd. Door dit balanceren is een stabiele ligging van de molenstenen ten opzichte van elkaar gegarandeerd. Na dit alles werd de hijsconstructie weer verwijderd en kon de houten kuip weer worden opgebouwd. Molen De Koe kan vanaf nu weer alle graanproducten malen en is dit weer voor alle bezoekers te bezichtigen.