Nederlandse muziekindustrie beoordeelt dertig talenten

ERMELO – Onze volkszanger Egbert Dijkhuis staat in de finale tijdens Buma NL, het festival voor Nederlandstalige muziek, op maandag 14 september in ’s Hertogen Bosch. Dertig talenten strijden daar om de Sena Muziekproductiefondsprijs.

Afgelopen weekend werd er enorm gejuicht in huize Dijkhuis. De jury, bestaande uit een aantal gevestigde namen uit het vak, met onder andere producer, componist en zanger Edwin van Hoevelaak, songwriter en producer Lodewijk Martens en tekstdichter Han Kooreneef maakten bekend dat Egbert Dijkhuis mag optreden tijdens het festival. ,,Dat is geweldig,” reageert de zanger. ,,Je krijgt direct feedback van de jury op je demo; wat goed is en wat beter kan.” Dijkhuis doet mee met ‘De echte ware vrouw’, het nummer dat hij speciaal voor zijn vrouw Carina heeft opgenomen.

Zenuwachtig

Artiesten worden tijdens Buma NL in staat gesteld hun werk te laten horen aan vertegenwoordigers uit de top van de Nederlandse muziekindustrie. De beste demo’s worden aan het eind van de dag tijdens het demopanel ten gehore gebracht aan het aanwezige publiek en de muzieksamenstellers van de radiostations die zich aan Buma NL hebben verbonden. Die kiezen uiteindelijk één winnaar. Markus Bos, Algemeen Directeur Sena: ,,En net als vorig jaar mag de band of artiest met de winnende song optreden tijdens de aansluitende Award avond. Het Sena Muziekproductiefonds stelt bovendien een geldprijs van € 3000,- beschikbaar om van die winnende demo een professionele opname te maken, een mooie kans op een verdere stap naar een carrière in de muziek." Egbert Dijkhuis blijft er rustig onder. ,,Zenuwachtig ben ik nooit,” lacht hij. ,,Ik vind het overigens spannender om voor tien mensen op te treden dan voor een volle zaal.” De volkszanger ziet het vooral als een mooie ervaring. ,,En we zien wel wat eruit voortvloeit.” Zingen is voor Dijkhuis een prachtige hobby.

Erkenning

Het Buma NL festival is de plek waar artiesten, componisten, tekstschrijvers, uitgevers en muziekprofessionals samenkomen. De opzet is enerzijds om professionals uit de industrie op de hoogte te brengen van wat er speelt en de sector te mobiliseren, te faciliteren en te versterken om uiteindelijk de erkenning voor de Nederlandstalige muziek te vergroten. Anderzijds om het publiek een programma te bieden van het beste uit de Nederlandstalige muziek.