Een tweede leven voor monumentale panden

ERMELO – Vorige week waren een veertigtal Ermelose ondernemers te gast op Landgoed Veldwijk, inwoners zijn volgende week uitgenodigd. Donderdag 12 november is iedereen uitgenodigd voor een brainstormbijeenkomst over de toekomst van landgoed Veldwijk.

GGz Centraal steekt het liefst haar geld in ‘kernvastgoed’, gebouwen die maximaal bijdragen aan de zorg en een laag risicoprofiel hebben. Dat meldde Hans Hoepel woensdag. Hij is anderhalf jaar geleden door de zorginstelling aangetrokken om een strategische vastgoedvisie te ontwikkelen. ,,We willen de kracht van Veldwijk benutten; een zorgpark als geïntegreerde wijk van Ermelo.” GGz Centraal is op zoek naar nieuwe functies die de leefbaarheid van het gebied versterken. ,,Verplaats het zwembad naar Veldwijk. Daar is ruimte,” zeiden een aantal ondernemers in koor. Gerard Geijtenbeek stelde dat De Hooge Riet geschikt gemaakt kon worden voor kunstmuseum. ,,Er staat heel veel kunst in depots.”

Leegstand

De zorgorganisatie zegt gestructureerd grond en gebouwen te willen verkopen. ,,We willen graag met elkaar aan de gang gaan!” zegt Martin Bijker, directeur bedrijfsvoering. De leegstand van gebouwen komt met name door de veranderingen in de zorg. Cliënten blijven vaker thuis wonen en verblijven korter in de instelling. Daarnaast is het door de bezuinigingen voor de instelling niet meer te doen om de vaak monumentale panden te onderhouden. Het geld wat GGz Centraal krijgt is in de loop der jaren fors verminderd en direct voor de zorg aan patiënten. Dus niet voor overhead en gebouwen. Ook zijn de gebouwen niet of minder geschikt om patiënten te huisvesten omdat ze niet meer voldoen aan de eisen van deze tijd. Om de patiëntenzorg en het Landgoed Veldwijk een toekomst te geven wil GGz Centraal de zorgfuncties op Veldwijk behouden. Daarvoor is het nodig om delen van het terrein en een aantal gebouwen af te stoten. Dat biedt nieuwe kansen.

Gemeentehuis

De aanwezige wethouder Laurens Klappe hoorde hoe zijn werkplek ‘spontaan’ verhuisd werd naar De Hooge Riet. ,,Het is een representatief gebouw waar Ermelo trots op mag zijn. Geschikt als gemeentehuis!” zo was de visie van velen. Volgens Hoepel moeten de eerste plannen volgend jaar al op tafel liggen. In 2017 wil men beginnen met het afstoten of vervreemden van delen het terrein. De organisatie wil samen met de gemeente, ondernemers en bewoners nadenken over een mogelijke nieuwe invulling. ,,Hoe geven we Veldwijk een tweede leven?” zegt Bijker. Geld en visie zijn hierbij leidend. Het gaat hierbij om invulling van monumentale panden als De Hooge Riet, het Hoofdgebouw, het Economiegebouw, een aantaloude paviljoens, de Rietzoom, maar ook het zogenoemde Gouden Kooitje, paviljoen Parkzicht waar nu het museum is gevestigd. Iedereen is welkom op donderdag 12 november van 19.30 tot 21.00 uur in de Lukaskerk op Veldwijk. Aanmelden is gewenst via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.