Brigade Het Roode Koper toch zeer tevreden

ERMELO – Zondag was chef-kok Dennis van den Beld nog de hele dag op pad met het Nederlands Kookteam, vandaag stond hij te vlammen op de Horecava. Toch lukte het team van Het Roode Koper niet om de Gouden Koksmuts te winnen.

De brigade van Restaurant Wollerich met patron-cuisinier Gerard Wollerich uit Sint-Oedenrode heeft de Gouden Koksmuts 2016 gewonnen. Van den Beld vormde tijdens de wedstrijd om de Gouden Koksmuts een team met Gert van der Heijden en Joris van der Borch tot Vervolde. Alle drie de koks zijn werkzaam bij Het Roode Koper in Leuvenum en alle drie meer dan gek van koken. En dan vooral hoogkwalitatief koken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het sterrenrestaurant van het echtpaar Sörensen de afgelopen jaren diverse onderscheidingen binnen haalde. En die werden voornamelijk binnengehaald door de keukenbrigade. Vandaag vond het Nederlands Kampioenschap koken plaats in het kooktheater van de 60e Horecava in Amsterdam. De zeven beste sterrenteams deden mee aan de prestigieuze wedstrijd om de Gouden Koksmuts. De brigades moesten een amuse en een viergangen menu bereiden en serveren. Er werd gekookt met verse seizoensproducten die de koks zelf bij elkaar moesten shoppen. En alles moest ter pleke worden bereidt met deze producten.

Gouden Koksmuts

De Gouden Koksmuts is in 1960 voor de eerste keer uitgereikt en is in de jaren daarna uitgegroeid tot een prestigieuze prijs. Vele top koks hebben hier in de jaren al om gestreden. Op de beker staan dan ook een hele rij met gerenommeerde namen binnen de Horeca. De Nationale Kampioenschappen worden georganiseerd door Koksgilde Nederland, de grootste club van koks in Nederland met ruim 3.300 leden. De Gouden Koksmuts, in Nederland de meest begeerde prijs voor koks, is vandaag voor de 56e keer uitgereikt. In de jury zitten grote namen: naast voorzitter Thomas Bühner van La Vie *** in Osnabrück zitten ook in de jury: Frank Fol, president van Meesterkoks België, SVH Meesterkok Robert Kranenborg en Felix Wilbrink, culinair journalist bij De Telegraaf.

Restaurants

Aan de wedstrijd deden zeven toprestaurants mee: Ciel Bleu Okura ** met SVH-Meesterkok Onno Kokmeijer, De Leuf * met chef de cuisine Bas van Kranen, Restaurant De Lindehof ** met SVH-Meesterkok Soenil Bahadoer, Restaurant Hotel Merlet * met chef de cuisine Jonathan Zandbergen, restaurant Spetters * met chef de cuisine Laurent Smallegange, restaurant Wollerich * met chef de cuisine Gerard Wollerich en het team van Landgoed Hotel restaurant Het Roode Koper.

Gouden Koksmes

Sous-chef Gert van der Heijden is nog niet uitgekookt. Hij gaat morgen gewoon weer de strijd aan om het Gouden Koksmes. De wedstrijd leermeester-leerling. De leerling is tweede jaars leerling Bjarne van Asselt, die ook werkzaam is bij Het Roode Koper. Maar daarover morgen meer.