'Zorgen voor herkenning en verrassing'

ERMELO – Sinds gisteren heeft Ermelo en Dorpsdichter. Locoburgemeester Laurens Klappe heeft Fiet van Beek deze titel toegekend voor de komende twee jaar. De kersverse Dorpsdichter mocht vervolgens een aantal gedichten voordragen waaronder het speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht ‘Ik ga op reis en neem mee’.

Van Beek schrijft al jaren en ze heeft al een aantal publicaties op haar naam staan. Dat ze nu ook Dorpsdichter is, vindt ze heel bijzonder. ,,Het moet zich allemaal nog ontwikkelen, maar ik heb er enorm zin in.” Al eerder schreef ze gedichten over Ermelo. Nu gaat het niet alleen over de plek, maar over de actualiteit. ,,Ik heb daarom een gedicht geschreven over de komst van de vluchtelingen.” Ze schrijft observerend, zonder opinie. ,,Dat laatste hoort volgens mij ook niet bij mijn rol. . Ik hoop de komende twee jaar mijn poëtische kijk op de plaatselijke actualiteit te kunnen geven en daarmee minstens vier keer per jaar te zorgen voor herkenning én verrassing.”

Verwezenlijkt

De benoeming van een Dorpsdichter was op verzoek van raadslid Alex Kleijnen (PE). ,,Het is mooi dat het nu ook verwezenlijkt is,” zegt hij blij. De opdracht is bij de Ermelose bibliotheek neergelegd en die heeft uit een aantal gegadigden de eerste Dorpsdichter geselecteerd. De benoeming werd gisteren gekoppeld aan de officiële opening van de bibliotheek op de nieuwe locatie in het Ermelose gemeentehuis. Vrijdagmiddag hesen directeur Jan Hoogenberg en wethouder Laurens Klappe onder grote belangstelling samen de vlag en mocht iedereen een kijkje nemen in de nieuwe bibliotheek.

Rol

De functie van Dorpsdichter moet nog geheel worden ingevuld. ,,Het is de bedoeling dat er in elk geval vier gedichten op vier momenten in het jaar worden gepresenteerd,” vertelt Hoogenberg. ,,Deze zullen ook worden gepubliceerd.” Het eerste gedicht is vrijdagavond voorgedragen. ,, Mijn volgende optreden is tijdens het politiek café op 12 april. Over windmolens gaat het dan,” zegt Fiet van Beek lachend. Ze moet nog even nadenken wat ze daarover gaat schrijven. ,,Dat maakt deze opdracht ook zo leuk; schrijven in opdracht over onderwerpen die je anders niet zou kiezen.” De Ermelose Dorpsdichter ziet vooral kansen. ,,Ik vind 4 mei echt een moment, maar daar ga ik natuurlijk niet over. Ook zou ik het heel leuk vinden om over twee jaar bijvoorbeeld een wedstrijd uit te schrijven en een bundel Ermelose gedichten uit te brengen. Er zijn al een aantal gedichten die daarin zouden passen. Het moet ook vooral een verzamelbundel van verschillende schrijvers worden.” Van Beek heeft overigens onlangs haar eigen uitgeverij geregistreerd. ,,Niet alleen om eigen werk uit te geven, maar ook om anderen te helpen wanneer zij een boek uit willen geven.”


IK GA OP REIS EN NEEM MEE

geen koffers geen tassen geen ouders
geen broertje geen opa geen oma
geen zus

alleen

een hoofd met een schim een klik een schreeuw
een plof de kleuren van bloed
in het stof

alleen

het stof in mijn oren mijn haren mijn mond
licht in mijn ogen raketvuur
de zee

alleen

hoop op bescherming goedheid van vreemden
een weerzien en ooit kunnen dromen
zonder geweld

Fiet van Beek, 2016