Jongeren knappen kamphuis op

ERMELO - Een grote groep jongeren van het Kerkelijk Centrum in Ermelo gaat in 2017 voor een werkvakantie naar Borda in Slowakije, een project van Stichting HOE.

In het oosten van Slowakije ligt, boven in de bergen, het plaatsje Borda. Hier staat in een prachtige omgeving een groot kamphuis dat beheerd wordt door predikant Marianna Slavikova en haar man. ’s Zomers komen daar kinderen en jongeren voor een zomerkamp, maar het gebouw is sober en zeker niet af. De 27 jongeren uit Ermelo zullen hun vakantieweek komende zomer inruilen voor een werkvakantie. Naast klussen in het gebouw gaan ze spellen en activiteiten organiseren. Maar hier hebben ze geld voor nodig.

Oud ijzer

De jongeren zullen aanstaande zaterdag oud-ijzer en kleding inzamelen op het plein voor het Kerkelijk Centrum. Iedereen kan tussen 09.00 en 13.00 uur hier spullen inleveren. Deze kleding is overigens bestemd voor het vorige project in Slowakije. Dit zal worden verstuurd naar ds. Arpi. Uiteraard is het ophalen van oud-ijzer en kleding geen probleem, laat dit dan weten op 06-12890448 bij Harmen Koldenhof. De jongeren zijn actief aan de slag. ,,Het grote aantal aanmeldingen heeft ons verrast,” vertelt Mirelle Bom. Zij maakt onderdeel uit van de begeleidingsgroep en zal met een aantal in het voorjaar polshoogte gaan nemen in Borda om zo ook te inventariseren welke materialen er nodig zijn en wat er goed verkrijgbaar is in Slowakije. ,,Het doel is meerledig. Het is goed dat jongeren iets doen voor anderen, maar ook zullen ze zich realiseren hoe goed we het in Nederland hebben. Jongeren in Borda hebben nauwelijks kansen. Maar daarnaast hopen we dat jongeren onderling elkaar beter leren kennen.”

Acties
De jongeren hebben tal van activiteiten op de planning gezet. Zo zullen ze tijdens de Kerstmarkt met een levende kerststal komen. Ook wordt er op 25 november een concert met Joke Buis en band georganiseerd in het Kerkelijk Centrum. Kaarten hiervoor zijn te koop bij Evita. ,,De gehele opbrengst komt ten goede aan het project,” aldus Bom.