'Waar blijven de puntjes op de i?' 

ERMELO - De Ermelose Cock Andreae wacht al maanden op terugplaatsing van zijn leugenbankje, een van de puntjes op de i die wethouder Jan van den Bosch nog moet zetten om de herinrichting van de Stationsstraat te voltooien. Andreae had gehoopt op een mooi plekje op het Pauwenplein, maar dat lijkt eenvoudiger dan het is. 

Donderdag is Andreae met de wethouder opnieuw wezen kijken naar een geschikte locatie. ,,Maar daar is nog niks concreets uitgekomen. Het voelt een beetje alsof ik aan het lijntje wordt gehouden,” vertelt de Ermeloër teleurgesteld. Het bankje werd bijna tien jaar geleden geplaatst op het Pauwenplein. ,,Wat ik niet snap is dat er niet bij het maken van de plannen al rekening is gehouden met het leugenbankje. En neem me niet kwalijk ook het beertje van dokter Anneveldt is een beetje weggefrommeld.”

Cock Andreae, die jarenlang mensen sprak in zijn snackbar 'Onder de Linden', zocht een plek in het dorp waar senioren elkaar konden ontmoeten. Hij vond dat er een plek gereserveerd zou moeten worden voor 'leugenbank', waar men laatste nieuwtjes kon uitwisselen en waar herinneringen konden worden opgehaald. Het bankje kwam er, na diverse acties, in 2008. Maar met de herinrichting is het 'verdwenen'.

Actie

Ruim een half jaar geleden beloofde de wethouder hier zo snel mogelijk actie op te nemen. Het bronzen beertje werd vervolgens op 3 oktober geplaatst tegenover Jamin. Daar bleef het bij. Wellicht speelt mee dat zes weken later Bastiaan Infra, de aannemer die het laatste deel van de Stationsstraat heeft gerealiseerd, failliet ging. De opening was weliswaar geweest, maar er zijn nog een aantal onderdelen niet (goed) afgewerkt. Zo ontbreken er nog tegels in de geleidelijn en moet er nog iets gebeuren met de verlichting. Maar ook de speel/ kunstobjecten staan er nog niet en daar is wel budget voor gereserveerd. Budget dat is overgebleven uit de pot herinrichting. Daar is nu ook geld uit gereserveerd. ,,Er hoeft dus geen extra geld te worden vrijgemaakt,” vertelt persvoorlichter Sjef Oerlemans van de gemeente Ermelo. ,,Maar we zijn nog aan het inventariseren en we moeten afwachten hoe het gaat met de afwikkeling van het faillissement.”

Een faillissement kost de opdrachtgever (bijna) altijd geld ook al is er een bankgarantie. Ook levert het vaak vertraging op. ,,Maar als er dingen zijn die haast behoeven, dan worden die zeker gedaan,” aldus Oerlemans. De gemeente gaat er vanuit dat de claim die is ingediend bij de curator gehonoreerd wordt en dat dit geen extra geld kost. Voor wat betreft het leugenbankje van Cock Andreae. ,,De wethouder zegt: 'we nemen het mee', maar verder gebeurt er vrij weinig. Maar ik blijf er bovenop zitten," aldus Andreae.