Twee burgemeesters reiken drie Koninklijke onderscheidingen uit

ERMELO - Vanmiddag werd aan drie Ermeloërs in het dorpshuis Ons Huis aan de Zeeweg een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Het leek wel een buurtfeestje: gezelligheid troef, koffie, oranje tompoezen en twee burgemeesters!

Zowel de Ermelose burgemeester André Baars als zijn collega Harm-Jan van Schaik van Harderwijk hadden een lintje uit te reiken. Het komt bijna niet voor dat twee burgemeesters in één gemeente een lintje hebben uit te reiken. ,,Een bijzondere bijeenkomst,’’ meldde Baars aan de volle zaal. ,,maar nu helemaal. Want ook mijn collega uit Harderwijk wil hier graag een lintje uit reiken, maar daar wil ik natuurlijk wel bij zijn.’’ Baars legde uit wat er zoal moet worden gedaan om lintje te krijgen. Niet alleen de burgemeester moet er wat van vinden, maar ook de ministere van Veiligheid en Justitie moet goedkeuring geven. En tenslotte moet ook de Koning akkoord zijn. Als eerste kreeg Harm-Jan van Schaik het woord. Hij kon melden dat het Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander had behaagd om aan Jan Doppenberg een KO uit te reiken. Van Schaik noemde een flink aantal redenen op waarom Doppenberg Lid in de Orde van Oranje Nassau was geworden. Daarna kreeg Baars weer het woord en sprak de verbouwereerde Dirk van den Berg aan. Samen met Doppenberg hadden beiden veel vrijwilligerswerk gedaan voor, tijdens en na de renovatie van de Nieuwe Kerk van de Hervormde Gemeente. Maar, Van den Berg was ook bestuurslid van Vereniging tot steun en instandhouding van de Vereniging Scholen met de Bijbel Horst en Telgt én bestuurslid van Stichting Oogstfeest Horst en Telgt. Daarop speldde Baars hem de versierselen behorende bij de Orde van Oranje Nassau op. ,,Hier staan twee vrienden, die allebei veel hebben gedaan voor de kerkelijke en burgerlijke gemeenschap. Ze hebben heel lang samen opgetrokken. En om met een drukke baan, nog zoveel vrijwilligerswerk te doen is toch wel iets heel bijzonders. Een compliment én lintje waard,’’ roemde Baars de beide gedecoreerden.

Drie Echtparen

Als derde werd ook Hennie Doppenberg-van Loo door Van Schaik onderscheiden. Niet alleen de mannen waren druk geweest met de renovatie, ook mevrouw Doppenberg had er heel veel uren ingestopt. Daarnaast was ze bestuurslid van het Christen Vrouwen Contact. Van Schaik meldde dat er in Harderwijk twee echtparen Koninklijk waren onderscheiden en dat het echtpaar Doppenberg dus de derde was. De familie Doppenberg woont aan de Horloseweg, eigenlijk Ermelo’s grondgebied, maar door de grensverlegging mbt Drielanden, wonen ze nu officieel in Harderwijk. Vandaar de aanwezigheid van burgemeester Van Schaik.