Nooit meer je eigen feestje vieren

ERMELO - Duizenden Nederlanders zijn tegelijk jarig met koning Willem Alexander. Niet heel bijzonder. Maar dan ineens is het Koningsdag op je verjaardag en is alles anders. Hoe is leuk is dat?

,,Nou, eigenlijk niet zo leuk,’’ vertelt Rolf Veldhuizen (21). ,,Ik zag de bui al wel hangen, maar gelukkig was het eerst nog op 30 april. Verder is het op zich niet zo’n heel groot probleem, heb weinig met m’n verjaardag en ook niet zoveel met Koningsdag. Nu kan ik het een beetje combineren zonder dat het teveel moeite kost.’’ De student Algemene Sociale Wetenschappen herinnert zich nog wel zijn schooltijd. ,,Toen hing natuurlijk de vlag uit voor prins Willem Alexander, maar kon ik tegen m’n klasgenootjes zeggen dat het voor mij was.’’ Veldhuizen moet morgen gewoon werken, maar gaat vanavond wel gezellig met wat vrienden stappen. En morgen komt eerst de familie langs. Er zijn ook mensen die de combinatie van verjaardag en Koningsdag wel prima vinden. ,,Ja, ik ben er wel blij mee,’’ lacht Henrie Hop. ,,Ik heb nu tenminste een vrije dag, eerder moest ik altijd werken op mijn verjaardag.’’ De pomphouder aan de Zeeweg werd twee jaar geleden vijftig jaar. De eerste keer Koningsdag op zijn verjaardag. ,,Tjonge, toen heb ik een heel groot tuinfeest gegeven. Geweldig. Maar, dat doe ik maar een keer, hoor. Vroeger hield ik m’n verjaardag altijd op een andere dag, in het weekend of zo. Er is me dan ook weinig van bij gebleven dat ik gelijk met Willem Alexander jarig was. Tegenwoordig komen m’n ouders, schoonouders en andere ’s morgens voor een kop koffie. Drinken we daarna een biertje en kan iedereen zelf weten wat ze gaan doen. Het is eigenlijk wel iets extra’s zo’n dag, maar verder vind ik het prima.’’

Chaotisch

Linda Pul (morgen 28 jaar) herkent wat Rolf Veldhuizen zegt. ,,Ook ik zei altijd dat de vlaggen voor mij waren,’’ lacht ze. ,,Maar verder had ik er niet zoveel mee. Natuurlijk is nu mijn verjaardag wel veranderd. Veel chaotischer en ik moet nu van alles regelen. En toch is het leuk om mijn verjaardag op 27 april te vieren. Ga ik oranje tompoezen halen, dan zijn ze dus gewoon voor mijn verjaardag. Leuk toch?’’ Wel merkt ze dat er minder mensen op bezoek komen, maar of dat een probleem is? ,,Ja, jammer dat mijn vriendinnen uit Amsterdam niet even op bezoek komen. ’s Morgens komen natuurlijk altijd wel mijn ouders en andere familie en daarna gaan we even gezellig naar het dorp. En het leuke is dan, dat iedereen feest viert. Iedereen is blij en overal hangen slingers en vlaggen.’’ Pul gaat vanavond haar Oudejaarsavond in het dorp vieren, dat dan weer wel. ,,Drinken we samen nog wel even een shotje,’’ lacht ze tegen Veldhuizen.