Amerikaanse deal voor Ermelose band

ERMELO – De Ermelose rockband Backgammon krijgt de kans om internationaal te gaan. Tom Sarig, voormalig manager van Lou Reed, gaat de band helpen bij de ontwikkeling van hun carrière in onder andere Amerika en Australië.

De band en muziekmaatschappij This Could Be Your Music Label (TCBYML) hebben een internationale licentie overeenkomst gesloten met de Amerikaanse Esther Creative Group (ECG).
De overeenkomst betekent dat Backgammon, dat in februari hun gelijknamige debuutalbum bij TCBYML uitbracht, actief door ECG zal worden ondersteund in de verdere ontwikkeling van hun carrière in een achttal landen: USA, Canada, Mexico, Brazilië, Argentinië, Chili, Australië en de UK.
ECG houdt zich bezig met talent management en consulting voor artiesten als Jamie Lidell, The Gaslight Anthem en Violent Femmes. ECG werkte eerder al voor Bryan Ferry, Against Me! en Rickie Lee Jones. ECG oprichter Tom Sarig was daarnaast de laatste 9 jaar manager van Lou Reed. Frontman Thijs van der Meulen is momenteel aan het touren door Europa. Hij zit in het voorprogramma van de Americana singer/songwriter Noah Gutrie en heeft eigenlijk weinig tijd voor een interview.: ,,Maar, het is kicken. Onwerkelijk dat iemand met zoveel ervaring, uit alle bands juist ons benadert. We kunnen niet wachten om voor het eerst de oceaan over te steken.’’ Tom Sarig is enthousiast over de Ermelose band. ,,Backgammon maakt uitstekende muziek met indrukwekkende arrangementen. Maar ook een sterke melodie met goede teksten.’’ Sarig denkt dat Backgammon het internationaal goed zal doen.

Groot compliment

Net klaar met de Popronde en toewerkend naar de release van het debuutalbum, kwam begin december plotseling een bijzonder mailtje binnen in de mailbox van de band. ,,Op Sinterklaasavond ook nog, dat moest wel een grap zijn,’’ aldus drummer Pim van der Meulen.,,Maar een week later zaten we al in het vliegtuig naar Londen. Het lijkt haast te mooi om waar te zijn.’’ De mail kwam van Tom Sarig, die onder andere carrière maakte als manager van Lou Reed. De recente single Through The Back Of My Head verscheen in zijn Spotify playlist en Sarig was direct fan. Thijs van der Meulen vult zijn broer aan: ,,Tom dacht eerst dat we een Amerikaanse band waren, dat is voor ons een enorm groot compliment.’’ Dit was overigens slechts één van de complimenten. Sarig bleek erg onder de indruk van de songwriting van Backgammon en de urgentie die de band uitstraalt. Het enthousiasme van Sarig werkte aanstekelijk. ,,In Nederland timmeren we al een aantal jaar aan de weg, maar een internationale carrière is altijd de droom geweest. Deze kans wilden we dus grijpen, zegt Thijs van der Meulen. Zo gezegd, zo gedaan. Snel volgde een Skype meeting en een paar dagen later zaten ze rond de tafel.

Bevrijdingsfestival

Pim van der Meulen: ,,En dan zit je opeens met een glas whiskey in je hand in een business club in Londen, dan voel je je toch wel rock ’n roll.’’ De maandenlange onderhandelingen die volgden waren zenuwslopend. ,,Ons Nederlandse label – This Could Be Your Music Label uit Amsterdam – heeft ons enorm geholpen, maar je zit wel met zwetende handen thuis hoor,’’ aldus de frontman. Het geduld van de band is beloond: afgelopen week tekenden ze een internationale platendeal met Sarig, die vanuit de Esther Creative Group (ECG) het debuutalbum van Backgammon zal uitbrengen in de VS, Canada, Mexico, Brazilië, Argentinië, Chili, Australië en Groot-Brittannië. Thijs van der Meulen: ,,En nu dus afwachten tot we voor het eerst de oceaan over gaan steken.’’ Maar eerst speelt Backgammon nog op 5 mei op het Bevrijdingsfestival in Overijssel.