Aktie voor hulp aan bewoners Sint Maarten

ERMELO – Op vrijdag 8 september zette dominee Irma Jansen-Kleinjan uit Ermelo een berichtje op haar facebookpagina. Ze riep alle vrouwen die Irma heten op om geld te doneren voor hulp aan de bewoners van Sint Maarten.

‘Onze grote naamgenoot heeft veel in beweging gebracht, dat kunnen wij ook’, schreef ze. De Gereformeerde predikante doet een oproep aan alle Irma’s om geld te doneren. ‘Onze naam betekent verbonden, groot, geweldig, laten wij ons daarom met elkaar en alle slachtoffers verbinden, en samen een grote bijdrage te doen.’ Omdat de naam Irma ‘verbinding’ betekent, vond ze dat ze zo haar medemensen kon verbinden. ,,Het is beslist geen actie, maar meer een oproep om geld te doneren,’’ vertelt ze. ,,Het is ook een soort van ludieke reactie omdat ik door veel mensen ben aangesproken dat de orkaan Irma naar mij was genoemd. En vooral mannen maakten allerlei grappen: ‘ik wist wel dat je een pittige meid was’ enzo. Op een gegeven moment kon ik dat gewoon niet meer horen.’’ Ook het feit dat ze de hele dag haar naam hoorde, vond ze toch wel bizar. ,,In het begin sprak men nog over ‘Orkaan Irma’, maar later werd het gewoon ‘Irma. Irma ging hevig te keer en op een gegeven moment hoorde ik zelfs ‘F.cking Irma ‘. Dat is niet leuk meer, hoor.’’ Haar dochter zat op Cuba en zo kwam dat dan toch wel heel dichtbij. ,,Irma bedreigt m’n eigen dochter, bedacht ik. Ik moest er wat mee doen.’’

 Troost

In de eerste instantie doneerde ze geld naar het rekeningnummer van het Rode Kruis. ,,Op die site kon je ook aangeven of je wellicht een actie wilde organiseren. Dat wilde ik niet, maar ik bedacht dat ik dan wel wat op Facebook kon doen.’’ Ik wilde er wel iets ludieks van maken, het hoeft ook allemaal niet zo zwaar te worden. Van de week zei iemand tegen haar dat hij de naam Irma eigenlijk niet meer kon horen. ,,Maar ja, dat is ook wat. Zo heet ik gewoon. En moeten alle Irma’s nu hun hele leven aan deze ramp gekoppeld worden? Ik hoop het niet.’’ Het is een troost dat ernstige orkanen maar één keer naar iemand worden genoemd. Jansen: ,,Dus de naam Irma wordt in ieder geval nooit meer voor een orkaan gebruikt. Dat is in ieder geval een schrale troost.’’ Irma Jansen roept overigens niet alleen haar naamgenoten, maar iedereen op om te doneren op Giro 5125 voor de actie Nederland helpt Sint-Maarten van het Rode Kruis.