Sous-chef Het Roode Koper nu al topkok

ERMELO - Ermeloër Gert van der Heijden, souschef bij Hotel landgoed Het Roode Koper staat maandag 18 september in de finale van de Bocuse d’Or, de prestigieuze kookwedstrijd. Samen met leerling-kok Jeroen van de Steeg, die recent kwam werken bij het restaurant, gaan ze tijdens de vakbeurs Gastvrij Rotterdam laten zien wat ze kunnen.

Gert van der Heijden is al van kinds af aan met koken bezig en heeft zich de afgelopen jaren dan ook in de top van culinair Nederland gekookt. Hij deed mee aan prestigieuze kookwedstrijden zoals de Grand Prix EvenTT Culinair in 2017 en 2016, Gouden Koksmes 2016 en tweede bij het Gouden Koksmes 2017 en deelnemer aan de Wynand Vogel Bokaal 2015. In 2015 won Het Roode Koper een Michelinster, wat vooral op conto van de keukenbrigade kwam te staan. In datzelfde jaar kookte Van der Heijden ook al in de finale van de Bocuse d’Or Nederland. De andere finalisten kennen elkaar onderhand van de kookwedstrijden. Van der Heijden: ,,Ik schat onze kans net zo groot in als voor alle andere finalisten. Ik ken de meeste wel aardig goed en ik weet dat ze allemaal supergoed kunnen koken.’’ In september 2015 stond Van der Heijden al eens in de finale van de Bocuse d’Or, dat deed hij samen met collega Marcel IJzerman. Toen ging echter Jan Smink van De Librije voor de tweede keer op rij met de hoofdprijs er vandoor. Het was voor de enthousiaste Ermeloër zeker geen verlies, maar een enorme ervaring ,die hij deze keer goed kan gebruiken. ,,Ja, spannend is het zeker. Er komt veel voorbereiding bij kijken, maar het gaat heel goed,’’ aldus de optimistische sous-chef.

Spontane jongen

Van der Heijden heeft gekozen om zich te laten begeleiden door de nieuwe leerling kok Jeroen van de Steeg (19) uit Wenum. Van de Steeg werkte twee jaar bij restaurant Klavertje Vier in Vierhouten en sinds kort is de leerling-kok te vinden in de keuken van Het Roode Koper. ,,Jeroen is per 1 september bij ons begonnen als leerling-kok. Ik heb hem als commis gekozen nadat ik hem een gerechtje had laten koken en omdat het een spontane jongen is die graag wil en er alles aan doet om in Rotterdam goed voor de dag te komen,’’ legt Van der Heijden zijn keuze uit. Op 12 juni j.l. werd door tien kandidaten in Wageningen om een plek in de finale gestreden. Samen met Van der Heijden wonnen Kees Visser van restaurant Bij Kees in Zierikzee, Thomas Beekhuis van DOT Groningen, Marco van der Wijngaard van ’t Amsterdammertje* in Loenen aan de Vecht en Lars Drost van restaurant Ciel Bleu** in Amsterdam een finaleplaats. De vakjury staat maandag onder leiding van Jonnie Boer, 3-sterrenkok en al jarenlang voorzitter van Bocuse d’or Nederland. Jonnie Boer: ,,De spanning zal voelbaar zijn op de finale van Bocuse tijdens Gastvrij Rotterdam met deze talentvolle kandidaten. Overal wordt op gelet. Alles moet kloppen. Van voorbereiding, hygiëne-eisen tot het culinaire eindresultaat op de borden.’’

Groenten

Het bestuur heeft ervoor gekozen om groenten dit jaar centraal te stellen met als thema ‘verfijning’. Er moet, door de koks een vis- en een vleesgerecht gemaakt worden. Bij het visgerecht geldt dat tachtig procent van het gerecht uit groenten moet bestaan en twintig procent uit vis. De kandidaten hebben 5 uur en 35 minuten de tijd en presenteren bij de Nederlandse finale acht gelijk opgemaakte borden aan de jury. Bocuse d’Or is een internationale zoektocht naar talentvolle chefs en jongeren die geen enkele culinaire uitdaging uit de weg gaan. De wedstrijd om de Bocuse d’Or-titel kan worden gezien als de Olympische Spelen onder de koks. De winnaar van deze prestigieuze kookwedstrijd plaatst zich voor de Europese finale in Turijn in 2018.