Tweede Ermelose Natuurwerkdag succesvol

ERMELO – Onder een strak blauwe lucht en met prima temperaturen werden tijdens de Natuurwerkdag door zo’n dertig mensen duizend eikenboompjes geplant op het Leuvenumse Veld. 

Raadsleden Bea van ’t Hul (PE) en Ronald van Veen (CU) namen vorig jaar het initiatief voor de Ermelose Natuurwerkdag. Ook dit jaar waren ze weer de initiatiefnemers. Bea van ’t Hul: ,,Vorig jaar hebben we een deel van het Speulderveld boomvrij gemaakt en nu planten we op een andere plek juist bomen. Dit kwam vorig jaar ter sprake en we hebben dit bij de gemeente voorgelegd. Die was direct positief en zo hebben we een mooie samenwerking bereikt.’’ De duizend eikenboompjes worden geplant als compensatie voor de uitbreiding van camping De Haeghehorst. Ronald van Veen: ,,De gemeente heeft de plannen voor de uitbreiding van De Haeghehorst goedgekeurd. De uitbreiding is in het Natura2000 gebied dus dat moet gecompenseerd worden. De gemeente had al een aantal agrarische gebieden aangekocht, waaronder deze aan de N302 en die worden nu omgevormd tot bloemrijk grasland. En door nu ook nog de eiken aan te planten, creëren we een prachtige houtwal. Dus als je aan de ene kant iets toestaat, is het van belang dat je die natuurwaarden weer terugbrengt.’’ Van ’t Hul vult aan: ,,Het mooie van dit grasland is dat het steeds meer gaat verschralen, waardoor er meer wilde bloemen als orchidee etc. voor terugkomt. Dat trekt dan weer insecten en vogels aan, kortom de biodiversiteit wordt bevorderd.’’

Duurzaamheid

De eiken worden niet alleen geplant vanwege de compensatie, maar de beide politici zien hierin ook een taak in het kader van de duurzaamheid. ,,Onze gemeente wil straks een energieneutrale gemeente zijn en juist daarom is het van belang om meer bomen te planten,’’ legt Van Veen uit. ,,Bomen nemen CO2 op en geven zuurstof er voor terug. Dus hoe meer bomen, hoe minder CO2 en zo kunnen we allemaal meehelpen om de doelen te behalen.’’ Van ’t Hul: ,,In de politiek neem je vaak besluiten waarbij bomen gerooid moeten worden. Dat zijn afwegingen die je dan maakt. Bijvoorbeeld bij de Westflank. We willen een mooi fietspad, maar dan moeten er wel bomen verdwijnen. We voelen het dan ook als onze verantwoordelijkheid om dit te compenseren.’’ ChristenUnieraadslid Van Veen geeft aan dat het samenwerken aan dit soort activiteiten elkaar ook versterkt. ,,Want dat vinden wij als ChristenUnie belangrijk, en ik weet dat mijn Progressief Ermelo collega Bea van ’t Hul dit ook vindt. Samen inzetten voor de natuur die Ermelo rijk is.’’ Het was een prachtig mooie dag, volop zon en goede temperaturen. Een prima dag om lekker in de natuur te werken. ,,Ik had vanmorgen eigenlijk niet zo’n zin, maar door het mooie weer geniet ik er toch weer van,’’ vertelde een van de deelnemers. ,,Ik vind het belangrijk om onze kinderen van jongs af aan iets mee te geven. Daarom zijn zij er vanmorgen ook bij en helpen lekker mee,’’ vertelde een ander. Volgens de organisatoren was het weer een geslaagde dag en zeker voor herhaling vatbaar.