Lokaal handelen helpt bij mondiaal probleem

ERMELO - Wat kunnen we lokaal doen om klimaatveranderingen tegen te gaan? Die vraag speelt deze week bij 19 VWO leerlingen en hun 15 medestudenten uit IJsland, Catalonië en Schotland. Maandagmiddag gingen ze hierover in gesprek met Siebe Visser, programmamanager Duurzaamheid van de gemeente Ermelo en wethouder Jan van Eijsden.

De leerlingen werken aan een Erasmus+-project genaamd ‘Get a Grip’. Ze bekijken de grote mondiale vraagstukken en zoeken naar oplossingen waar het gaat om het lokale handelen. De focus ligt hierbij op het inzicht krijgen in hoe persoonlijke keuzes gevolgen hebben voor mondiale problematiek. ,,Kan je bijvoorbeeld beter met de auto of met het vliegtuig naar Spanje?” Eén van de vragen van de quiz die gespeeld werd.

Coöperatie

Tijdens deze uitwisselingsweek proberen de leerlingen zo duurzaam mogelijk te leven, ze zamelen afval gescheiden in en eten duurzaam. ,,Ik zou graag vegetarisch willen eten, maar mijn ouders gaan daar niet mee akkoord,” reageert een leerling na afloop. ,,Je hebt nog een heel leven voor je,” antwoordt de wethouder. Zelf is hij lid geworden van de Energiecoöperatie omdat zijn huis niet geschikt is voor zonnepanelen. De coöperatie heeft een eerste project om vier basisscholen van zonnepanelen te voorzien. Dit is een onderdeel van een grotere aanpak die nodig is om de doelen in 2030 te kunnen halen. ,,Hiervoor is nodig dat we 35% energie besparen, maar ook dat we 17 windmolens plaatsen en per dak 10 zonnepanelen plaatsen. Daarnaast hebben we 100 hectare zonnevelden nodig,” vertelt Visser. ,,Dit gaat het landschap veranderen.”

De leerlingen hebben voorafgaand aan dit project hun ecologische voetafdruk berekend. Volgend jaar gaan de Nederlandse studenten naar IJsland. Daar zullen ze bekijken hoe het staat met de IJslandse ambities, maar ook zullen ze kijken naar hun eigen houding ten aanzien van duurzaamheid. Is er dan al wat veranderd?