Camping wil risico's spreiden met verschillende lijnen

ERMELO - Wie op vakantie gaat, wil er veelal niet op achteruit gaan in gemak. Daarbij behoort ook internet. Geen internet dat alleen beschikbaar is bij de receptie, of dat tergend traag is. Gewoon overal draadloos Wi-Fi. Sterker nog: als er geen Wi-Fi op de camping is, dan zoekt de vakantiegast gewoon nog even verder naar een locatie waar wel internet is. 

Roland Haage, die samen met zijn broer Alexander eigenaar van camping De Haeghehorst is, beaamt dit. Het vijfsterren park heeft in het hoogseizoen 350 families te gast met gemiddeld drie apparaten die gebruik maken van WI-Fi. Op de plattegrond van het park wijst Haage de infrastructuur aan. Ook meldt hij de uitbreiding die nu echt gerealiseerd lijkt te worden.

Coax of glasvezel

Het vakantiepark realiseert momenteel internet via Wi-Fi met de coax-verbinding van Ziggo. ,,We hebben WiFi antennes en in het voorjaar worden die zo optimaal mogelijk afgesteld,” vertelt de recreatieondernemer. ,,Maar in bepaalde hoeken redden we het soms niet.” Ook legt hij uit dat het internet niet alleen belangrijk is voor de vakantiegasten. Het bedrijf maakt gebruik van pinapparaten, camerabeveiliging, VOIP telefonie en niet te vergeten de boekingssite. Internet is dan ook essentieel voor de bedrijfsvoering en Haage heeft mogelijke risico’s dan ook gespreid met verschillende lijnen. ,,Voor nu ben ik tevreden, maar ik kijk graag vooruit.” Tegenwoordig willen vakantiegasten niet alleen Whatsappen en mailen, maar de vakantiekiekjes moeten worden gedeeld op sociale media en jongeren willen ook graag filmpjes kijken of gamen. ,,En dat vreet bandbreedte,” vult André Pater van Matrix ICT aan. ,,Wat ik vaak zie is dat ondernemers het moeilijk kunnen overzien.” Bijkomend iets is dat apparaten steeds sneller worden en bestanden steeds zwaarder waardoor de downloadsnelheid ook mee moet groeien. Verouderde verbindingen zullen dan op termijn dit tempo niet meer bij kunnen houden.

Gewoon leuk

Een modern, snel en betrouwbaar glasvezelnetwerk kan volgens Pater voldoen aan de stijgende vraag naar data en diensten (internet, televisie en telefonie). Daarom slaan CIF en Matrix de handen ineen om juist ook op recreatieparken glasvezelnetwerk aan te leggen. ,,De grote hoeveelheid recreatieparken en horecabedrijven die in het buitengebied gevestigd zijn, is deze regio uniek. Een particulier glasvezelnetwerk is hier veelal te beperkt in het aantal diensten. Daarom hebben wij een overeenkomst met CIF afgesloten, zodat wij, zonder technische beperkingen, optimale zakelijke diensten kunnen aanbieden.” Pater spreekt dan ook van maatwerk en service op hoog niveau. Hij wil graag een soort tegenhanger vormen van de grote aanbieders. ,,Ik ben een techneut en vind dit ook gewoon leuk. Het voordeel is dat ik voor de bedrijven dan ook aanspreekpunt ben en problemen snel kan oplossen.” Ook in het weekend. ,,En dat is vaak het moment dat problemen zich voordoen,” vult Roland Haage aan. ,,Voor ons is het belangrijk om constant mee te bewegen. We willen onze service op een nog hoger niveau krijgen en dat betekent dat we in de toekomst zelfs via de computer een signaal kunnen krijgen als het wc papier op is in een van de sanitairgebouwen.” Uiteindelijk moet een kampeerder ook Youtube of Netflix in hoge (4K) kwaliteit kunnen kijken in zijn tent. ,,Wij kunnen á la carte bouwen,” zegt André Pater. ,,Op die manier kan je bijvoorbeeld VOIP telefonie en het boekingssysteem loskoppelen van het internetgebruik van de campinggasten. Glasvezel zorgt voor toegang tot een legio aan diensten."
Dat de komst van glasvezel ook voor ondernemers van groot belang is, staat als een paal boven water. Een voorwaarde is dat 50% van de inwoners voor 4 december 2017 een glasvezelabonnement bij één van de dienstaanbieders afsluit. Recreatieparken worden overigens niet meegerekend in deze telling.