Groen Kruispunt wordt ‘Voorrangspleintje'

ERMELO – Maandag 20 november gaat aannemer Roelofs beginnen met de herinrichting van het kruispunt Hamburgerweg, Dirk Staalweg en Paul Krugerweg, het zogenaamde groene kruispunt. Het kruispunt is al jaren een probleem vanwege de enorme toename van verkeersintensiteit. 

Met name door het gebruik van scholieren van Christelijk College Groevenbeek ontstaan er vaak gevaarlijke situaties. Het is dan ook niet voor niets dat de Ermelose Jongerenraad dit kruispunt in 2015 uitriepen tot gevaarlijkste kruispunt in de gemeente. ‘Door fysieke beperkingen was het echter niet mogelijk om de inrichting van de weg met de tijd mee te laten gaan’, meldde de gemeente Ermelo. Er is in opdracht van de gemeente door bureau Witteveen+Bos onderzoek gedaan naar verbetervoorstellen voor het kruispunt en daarnaast is er in een aantal informatiebijeenkomsten gesproken met omwonenden en andere belanghebbenden over mogelijke oplossingsrichtingen. Hoewel de wens was dat er een rotonde zou worden aangelegd op genoemd kruispunt is er door het college van burgemeester en wethouders anders gekozen. Op basis van de door bureau Witteveen+Bos uitgevoerde analyses, de resultaten van het overleg met omwonenden en andere belanghebbenden en de totale bouwkosten, is er gekozen voor variant Voorrangspleintje’. Door uitvoering te geven aan dit voorstel worden zowel de verkeersveiligheid als ook de verkeersafwikkeling en de oversteekbaarheid voor fietsers van de Hamburgerweg verbeterd. ‘

Westflank

Aannemer Roelofs start maandag 20 november met de aanleg van de werkzaamheden op het kruispunt. De werkzaamheden zullen zeker tot 8 december gaan duren. Om verkeersopstoppingen te voorkomen is tijdens deze periode het nieuwe gedeelte van het noordelijk deel van de Westflank (Oude Nijkerkerweg) open voor verkeer. De herinrichting van dit kruispunt wordt eerder uitgevoerd omdat de aanleg van de Westflank vertraging oploopt vanwege aanvullend archeologisch onderzoek ter hoogte van het kruispunt Oude Nijkerkerweg – Telgterweg – Arendlaan. Uit vooronderzoek blijkt dat er een grote kans bestaat op archeologische vondsten. De werkzaamheden aan de Westflank starten weer op maandag 8 januari 2018. De gemeente kiest ervoor om in de maand december, met de kerstvakantie in het vooruitzicht, het kruispunt Oude Nijkerkerweg – Telgterweg – Arendlaan niet open te breken. Dat zorgt tijdens Kerst en de jaarwisseling alleen maar voor onnodige overlast. De planning en fasering van de aanleg van de Westflank schuiven daardoor een aantal weken op.