Whatsappgroepen alert op verdachte situaties

ERMELO – Het is weer vroeg donker, dus de kans dat inbrekers op pad gaan is erg groot. Traditiegetrouw is dit de tijd van het jaar waarin dan ook de meeste inbraken worden gepleegd. Afgelopen vier dagen werd er zes keer ingebroken in veelal vrijstaande woningen. De inbrekers zijn vooral uit op geld en sieraden.

Ook vorig najaar werd er in een korte periode regelmatig ingebroken in woningen in oktober en november. Een tijd van het jaar waarin de mensen weer moeten wennen aan het sluiten van ramen en deuren. Toch vraagt de politie elk jaar opnieuw aandacht voor de ‘donkere dagen’. De zes inbraken van afgelopen weekend werden gepleegd in Ermelo (Eikenlaan, Koningin Emmalaan en Floraweg), Putten (Mennenstraat en Schauwplein) en in Harderwijk (Schippersmeen) en met name tussen 17.00 -22.00 uur. ,,Maar,’’ zegt wijkagent Jelle van Heerikhuizen, ,,ook op de rest van de Veluwe vindt er de afgelopen dagen een stijging plaats van het aantal woninginbraken.’’ De politie roept burgers dan ook op om alert te zijn op verdachte situaties en vraagt Whatsappbuurtgroepen om verdachte situaties direct te delen.

Whatsappgroep

De Whatsappgroepen zijn de ogen en oren van de buurt. Vanaf begin januari 2016 zijn er meerdere Whatsappgroepen in Ermelo gestart. Ondertussen zijn er zo’n acht groepen actief. Sinds begin november is ook de buurtwhatsappgroep Van Strijlandweg en een deel van de Hamburgerweg actief en heeft zich aangesloten bij de landelijke WhatsApp Buurtpreventie. Er zijn bij deze Whatsappgroep 32 adressen aangesloten om zo hun buurt veiliger te maken. Het is niet alleen aan de burger om alert te zijn op verdachte situaties, ook de politie breidt de controles uit. ,,We gaan meer controleren op de vervoersbewegingen van de inbrekers en gerichter surveilleren.’’