'Commando Krav Maga helpt bij weerbaarheid'

ERMELO/ ZEEWOLDE - De Ermelose Martijn Bouwman werd vanmorgen geraakt door het artikel wat in het Algemeen Dagblad verscheen over een jongen (13) uit Zeewolde die telkens op weg naar school wordt mishandeld, bedreigd en afgeperst. Hij wil graag in contact komen met deze tiener om het gezin te helpen. Bouwman is instructor Commando Krav Maga (CKM), een Israëlisch zelfverdedigingssysteem.

,,Het zijn vaardigheden die we gebruiken om onszelf te beschermen,” aldus Bouwman. ,,Ik zou de jongen daar graag mee helpen.” Daarnaast heeft de Ermelose ondernemer een securitybedrijf en zou ook op dat vlak zijn diensten aan willen bieden. De ouders richtten zich afgelopen dagen in opperste wanhoop tot de bevolking. ,,Ik heb zelf ook kinderen en voel met de ouders mee. Het zou toch mooi zijn om deze jongen te helpen. Prepare for war while looking for peace. 1 van de principes van CKM.” Bouwman heeft via officiële wegen geprobeerd het gezin te contacten, maar dat is vanwege privacyredenen niet gelukt. Daarom heeft hij Ermelo van NU ingeschakeld en hoopt hij dat de familie, als zij gebruik willen maken van zijn hulp, hem benaderen.

Slachtoffers 

Bouwman geeft wekelijks trainingen op diverse locaties. Het is heel laagdrempelig en iedereen kan meedoen. Naast deelnemers, die komen om aan conditie te werken, komen mensen ook om hun zelfvertrouwen te vergroten. ,,Soms hebben mensen negatieve ervaringen en kan ik ze met technieken leren hoe ze weerbaarder worden.” De trainer begeleidt met regelmaat jongeren die te maken hebben met pesters of jongeren die willen werken aan hun zelfvertrouwen. ,,Deze sport is daar heel geschikt voor.” De ouders van de jongen uit Zeewolde gaan er vanuit dat hun zoon niet het enige slachtoffer is. ,,Onze zoon heeft lang gezwegen over wat er is gebeurd. Mogelijk doen andere kinderen dat nog steeds en leven ze voortdurend in angst.’’ Dat melden de ouders aan het AD. ,,Allereerst hoop ik, net als de ouders, dat de daders gepakt worden,” besluit Bouwman. ,,Dit moet stoppen!” http://ckm-middennederland.nl/ermelo