Knuffels voor een knuffel

ERMELO - Helaas is het niet mogelijk om een huisdier mee te nemen naar woonzorgcentrum de Amaniet in Ermelo. ,,Bewoners met dementie genieten hier wel enorm van en worden er rustig van”, vertelt welzijnsmedewerkster Tirza de Lange. ,,Daarom sparen wij voor een robotkat.” Om geld in te zamelen heeft De Lange samen met haar collega’s Monique Gort en Lia Ruitenberg de actie ‘Knuffels voor een knuffel’ bedacht.

De actie houdt in dat medewerkers en bewoners knuffels haken en breien en die vervolgens verkopen. Van de opbrengst willen zij de robotkat aanschaffen. Uit een onderzoek blijkt namelijk dat robot-huisdieren – net als echte huisdieren – een positief effect hebben op het welzijn van ouderen, met name op dat van demente ouderen. De robotkat miauwt en spint en de pels is zacht en prettig om te aaien. De kat reageert ook op het baasje en als het donker wordt, gaat de kat geeuwen en knikkebollen. Deze reacties zijn niet voorspelbaar, wat robotkat nog meer doet lijken op een echte kat.

Verkoop

De bewoners en medewerkers van de Amaniet haken en breien er inmiddels driftig op los. Haakt of brei je ook mee? Knuffels kunnen afgegeven worden bij de Amaniet ter attentie van welzijnsmedewerker Tirza de Lange. De materiaalkosten zijn voor eigen rekening. De zelfgemaakte knuffels zijn te koop bij de Amaniet in Ermelo aan de Varenlaan 129 en bij Het Smaak Lokaal in Harderwijk aan de Zuiderbreedte 15. Voor meer informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.