Proef succesvol verlopen

ERMELO – De gemeente Ermelo heeft met zo’n honderd huishoudens uit wijk West de proef ‘Ik doe GF gewoon apart!’ uitgevoerd. De proef had als doel de gescheiden inzameling van groente- en fruitafval te verhogen, het groente- en fruitafval hoogwaardig te verwerken en zo grondstoffen, geld en milieu te besparen.

Er is in drie maanden ruim 3.500 kilo groente- en fruitafval bij de deelnemers opgehaald. Inwoners zijn gewend om het Groente-, Fruit- en Tuinafval (GFT) in de groene container te scheiden. Echter, het blijkt dat vooral tuinafval in de groene container terechtkomt, slechts 5% procent van het afval in de groene container bestaat uit Groente- en Fruitafval (GF). Er komt dus nog veel GF in de grijze restafvalcontainer terecht. Dit kan beter, want zo gaat een waardevolle grondstof verloren.

Keukenemmertje

In de maanden oktober, november en december konden de deelnemers gratis hun groente- en fruitafval apart aanbieden in een speciaal keukenafvalemmertje (inclusief composteerbare zakken) in plaats van in de groene container. Het GF werd twee keer per week door de Gresbo bij hen aan huis opgehaald. De deelnemers zijn enthousiast over deze manier van GF scheiden, 94% van de deelnemers raden het scheiden met een keukenemmertje aan en 8 op de 10 deelnemers zullen het keukenemmertje blijven gebruiken.

Succesvol

De proef is zodanig succesvol verlopen, dat de gemeente overweegt om deze manier van GF inzamelen op een grotere schaal voort te zetten. Er is hiervoor eerst nader onderzoek nodig naar o.a. de inzameling/logistiek, geschikt gebied/wijk/schaalniveau en alternatieve (hoogwaardige) verwerking van GF.