ERMELO - Zaterdag is er gezaaid in de natuurtuin De Zandkamp gelegen tussen de Zandkampweg en de Konijnenwal in. Het initiatief om op deze locatie een natuurtuin te ontwikkelen is ontstaan vanuit meerdere instanties.

Stichting NMP Ermelo, imkers, vertegenwoordigers van hengelsportvereniging De Snoek, KNNV Noordwest Veluwe en klompenpad Het Pelserpad hebben actief bijgedragen aan het tot stand komen van deze natuurtuin. Naast de reeds aanwezige visvijver wordt nu de natuurtuin aangelegd. Nieuwe struiken en planten kunnen dan ruimte bieden aan insecten, vogels, kikkers, hagedissen maar er komen ook vleermuizenkasten.

Kweekgras

Afgelopen donderdag is de bovenlaag van de locatie, waar de natuurtuin moet komen, verwijderd. Deze grond zat vol met kweekgras. Door het afgraven komt nu arme grond boven die geschikt is voor de wilde planten. Vandaag was iedereen welkom om mee te helpen de natuurtuin in te zaaien met wilde plantenzaad.

Insectenpopulatie

Veel vrijwilligers staken zaterdag de handen uit de mouwen. Ronald van Veen en Dick Tillema waren namens de ChristenUnie Ermelo aanwezig. Van Veen geeft aan blij te zijn met het initiatief. ,,Het past ook mooi bij een van de speerpunten uit ons verkiezingsprogramma, nl. het creëren van ‘blije bermen, zoals kleurrijke bloemranden in het agrarische gebied. We weten uit een recent onderzoek in Duitsland, waar jarenlang de insectenstand gemonitord is, dat insecten een achteruitgang kennen van bijna 75%. Recentelijk was ook in het nieuws dat de bijen het zwaar hebben. Door het aanleggen van bloemrijke gebieden, zoals deze Natuurtuin, kunnen we een bijdrage leveren aan het in stand houden van de bijen en andere insectenpopulaties. Het buitengebied krijgt met deze natuurtuin iets unieks erbij, en mooi gelegen aan het Pelserpad, ons Ermeloos klompenpad. Ik wandel veel. Hoe mooi is het dan om een plek te hebben waar je kunt genieten van de bloemenweelde als rustpunt tijdens je wandeling."