Bodemonderzoek wijst op verontreiniging

ERMELO – Bodemonderzoek heeft uitgewezen dat er mogelijk asbestdeeltjes en zware metaalresten op het aangelegde bosperceel bij De Zanderij aanwezig zijn. Het gaat om het gebied dat van 1940 tot 1970 dienst heeft gedaan als vuilstortplaats.

,,Het is heel vervelend,” meldt burgemeester André Baars vanmorgen omdat er spelende kinderen en mensen die er hun hondje uitlaten, lopen.” De gemeente neemt daarom uit voorzorg maatregelen door het gebied af te zetten met hekken.

Zwembad

De gemeente heeft verkennend onderzoek laten uitvoeren in dit gebied in verband met de mogelijke ontwikkelingen. Dan gaat het om de bouw van een nieuw zwembad en sporthal, maar ook om een waterberging aan te leggen. De eerste resultaten van het onderzoek geven aan, dat op een gedeelte van het terrein sprake is van bodemverontreiniging met onder andere asbest. Op advies van de Omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) wordt het terrein daarom uit voorzorg afgezet. Daarnaast heeft de gemeente opdracht gegeven om nader aanvullend bodemonderzoek te doen.

Dassen

Het gaat om het gebied dat aan een zijde al omheind is vanwege het spoor. De andere kant wordt langs het fietspad afgezet. ,,In het gebied bevindt zich ook een dassenburcht. Er wordt voor gezorgd dat het voor de dassen wel bereikbaar blijft,” aldus de burgemeester. Direct omwonenden zijn per brief op de hoogte gebracht. Mensen die vragen hebben of meer informatie willen kunnen terecht op www.ermelo.nl/zanderij. De gemeente is uiteraard ook telefonisch bereikbaar.