Politie roept burgers op meer aangifte te doen

ERMELO – De gemeente Ermelo is in 2017 gedaald van plaats 49 naar 71 in de jaarlijkse AD Misdaadmeter. Een positieve score, maar is de gemeente ook veiliger geworden? Dat is een vraag die gesteld kan worden wanneer de cijfers langs de lat van realiteit worden gehouden. 

Vorig jaar, toen Ermelo een van de gemeenten was met de hoogste misdaadcijfers, meldde de gemeente dat er de criminaliteitscijfers nagenoeg gelijk gebleven waren en dat de stijging vooral kwam doordat andere gemeentes daalden. ,,De criminaliteit is in Ermelo niet gestegen,’’ stelde de woordvoerder toen. Volgens de AD Misdaadmeter is het aantal woninginbraken afgelopen jaar bijna gehalveerd, van 102 in 2016 naar 59 in 2017. De cijfers lijken rooskleurig, zeker in contrast met het feit dat deze week zowel in restaurant Peacock’s als in tuincentrum De Struukakkers werd ingebroken. Vorig weekend werden vijftig auto’s vernield. En was er vorige maand niet een poging tot ramkraak bij juwelier Van Dam in De Enk?

Wijkagent

Op alle tien de parameters daalde de gemeente Ermelo in aantallen. Tenminste… , zo lijkt het. Wijkagent Jelle van Heerikhuize reageerde op de Ermelose cijfers. ,,En zo dalen de misdaadcijfers verder. Ermelo is inderdaad op de misdaadmeter gezakt van plek 49 naar 71. Maar is de criminaliteit dan ook minder? Wel qua cijfers, maar in werkelijkheid absoluut niet.’’ Hij vindt dan ook dat de politiek alleen naar cijfers kijkt en niet aan de werkelijkheid. De cijfers worden berekend naar het aantal gemelde misdrijven, dus waarvan aangifte is gedaan bij de politie. En laat dit nu net het probleem zijn. Van Heerikhuize noemt een voorbeeld: ,,Afgelopen week hebben er zo’n zestig vernielingen plaatsgevonden in Ermelo en er werden maar tien aangiftes van gedaan!’’ Hij roept de inwoners dan ook op om vooral altijd aangifte te doen. De wijkagent sprak onlangs diverse benadeelden van criminaliteit. De mensen die geen aangiften hebben gedaan hadden er vaak hun redenen voor: geen tijd, de politie vindt daders toch niet of het gebeurt volgende week toch wel weer. ,,De aangiftebereidheid is vaak maar vijftien tot twintig procent in Ermelo,’’ geeft Van Heerikhuize aan en pleit voor een onderzoek. ,,Wellicht dat een onderzoek naar de aangiftebereidheid en de redenen van mensen om geen aangifte te doen, helderheid zal bieden.’’

Spuugzat

Leo van der Velden zei vorig jaar, toen nog als raadslid SGP, dat hij het wegkijken van de gemeente spuugzat was. ,,De prioriteit van dit college ligt bij het bekeuren van nietsvermoedende foutparkeerders op het Raadhuisplein. Maar kijk nu eens naar al die winkeldiefstallen. Jonge medewerkers, onze kinderen, gaan met gevaar voor eigen leven achter deze mensen aan.” Hij vroeg zich af wanneer dit onderwerp in de politiek bespreekbaar zou worden. Nu hij zelf als wethouder in het college zit, heeft hij natuurlijk de mogelijkheid om dit nog hoger op de politieke agenda te zetten. Hoewel de gemeente Ermelo flink is gedaald in de Misdaadmeter is dat niet overal in de regio het geval. Harderwijk zakte van plaats 155 naar 173, Putten van 214 naar 272, maar de gemeente Epe steeg zelfs enorm van 128 naar 220! De veiligste gemeente is Woudrichem, bekend van de serie Dokter Tinus (Woerkum), Amsterdam is net als in 2016 de onveiligste gemeente van Nederland. De AD Misdaadmeter is gebaseerd op misdaadcijfers van de politie. Er is gekeken naar aangiftes en meldingen van tien delicten: woninginbraak, inbraak in schuur of garage, auto-inbraak, zakkenrollen, bedreigingen, diefstal van auto of boot, mishandeling, straatroof, vernieling en overvallen.