Gemeente was niet op de hoogte

ERMELO - De aanpak van braamstruiken op de Groevenbeekse hei in Ermelo met Genoxone ZX was tegen de regels. De gemeente Ermelo was niet op de hoogte van veranderde wetgeving welke in november vorig jaar in de Staatscourant was gepubliceerd. Het college zegt echter te goeder trouw gehandeld te hebben.

Begin deze maand heeft een heidebeheerder in opdracht van de gemeente Ermelo onderhoud gepleegd op de Groevenbeekse Heide. Bramenstruiken langs fietspaden, ruiterpaden en de mindervalidenroute zijn bespoten met Genoxone ZX. ,,We hebben de site van het ministerie geraadpleegd, maar daar werd ons niet vermeld dat het verboden was. Ook staat het niet op de bijsluiter van het product,” aldus Moniek Winters, persvoorlichter van de gemeente Ermelo.

Overbemesting

De bramen groeien zo goed door overbemesting van onder anderen hondenpoep. Dit zorgt voor een overmaat aan stikstofbemesting. De planten zijn gericht aangestipt om effect op andere gewassen te voorkomen. Het middel is binnen één uur opgenomen door de plant. ,,De sterke geur die bij de bestrijding vrijkomt, is bedoeld als afweer voor honden en andere dieren,” onderstreept Winters. Uiteraard is er gekeken naar alternatieven voor het bestrijden met gif. ,,Het enige alternatief is het handmatig uitsteken van de planten,” zegt wethouder Leo van der Velden. Volgens hem is dit bijna niet te doen. Er is samen met Progressief Ermelo en het NMP zelfs geprobeerd dit met vrijwilligers uit te voeren, maar dat is bijna een onmogelijke klus. ,,Natuurlijk gaan we nu wel kijken hoe het in het vervolg zou moeten,” aldus Van der Velden. Wanneer men zou stoppen met bestrijden zal de hei langzaam veranderen in bos. Dat melden deskundigen.