Plaag liefst te lijf met natuurlijke vijand

ERMELO - Op veel plaatsen worden momenteel eikenprocessierupsen aangetroffen. Ook in Ermelo. Door het aanhoudende warme weer lijkt de plaag groter dan de jaren ervoor. ,,Er zijn in elk geval meer meldingen in Ermelo,” meldt Peter van der Velde, medewerker van de gemeente Ermelo.

De gemeente bestrijdt de rupsen door ze weg te zuigen zodra ze ze zien. ,,En dan met name op en rond sportvelden, speelplaatsen en fietspaden,” legt Van der Velde uit. Deze locaties hebben prioriteit omdat daar de eikenprocessierups kan leiden tot overlast. Door de warmte van de afgelopen weken heeft de eikenprocessierups zich sneller ontwikkeld dan andere jaren. Op veel plaatsen worden zeer grote aantallen rupsen aangetroffen. De rupsen zijn bedekt met brandharen die jeuk en huiduitslag kunnen veroorzaken. Ook kan er irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen ontstaan.

Natuurlijke vijand

Momenteel wordt er gezocht naar nieuwe methodes om de eikenprocessierups te bestrijden. ,,Liefst doen we dat door een natuurlijke vijand in te zetten,” legt Van der Velde uit. Door te zorgen voor meer biodiversiteit bij eikenbomen kunnen de eikenprocessierups op natuurlijke wijze bestreden worden. De aanwezigheid van schermbloemige soorten vormt hierin een belangrijk onderdeel van de habitat van deze insecten. ,,De biotoop moet dan goed zijn,” aldus de medewerker van de gemeente. Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn dat men in het vroege voorjaar, als de eitjes nog in de boomtoppen zitten, microscopisch kleine aaltjes in de boom spuit. Die aaltjes vreten de eitjes dan aan waardoor er geen rupsen komen. Een groenbedrijf in Baarndrecht experimenteert hiermee. ,,Er wordt veel geëxperimenteerd en we volgen de ontwikkelingen op de voet,” aldus Van der Velde. Voorlopig blijft de gemeente een beroep doen op de specialisten die bij melding de beestjes wegzuigen.