Vosselman schenkt waardevol cadeau

ERMELO - Hoe meer mensen kunnen reanimeren en een AED weten te gebruiken, des te groter wordt de kans dat slachtoffers van een hartstilstand weer een toekomst krijgen. Edwin Blankestijn van Vosselman bedrijfsopleidingen in Ermelo heeft medewerkers van museum Het Pakhuis vorige week verrast met de schenking van een AED.

Het was een grote wens van de museummedewerkers. Per week worden driehonderd mensen in Nederland getroffen door een hartstilstand. Dat is ongeveer twee per uur. Op het werk, op straat, op een sportclub of bijvoorbeeld in een museum. ,,Het Molenaarsplein is een grote trekpleister waar veel mensen, vaak al wat ouder, jaarlijks vertoeven. Hoe fijn is het als we, wanneer het er echt op aan komt, ook daadkrachtig kunnen handelen? Daar is een AED heel waardevol bij,” vertelt Germa Greving, directeur van het museum. Zo’n hartstilstand komt altijd onverwacht en hoe kan je dan helpen? De medewerkers en een aantal vrijwilligers van het Ermelose museum volgen jaarlijks een trainingsdag bij Vosselman Bedrijfsopleidingen zodat ze weten wat ze kunnen doen wanneer een bezoeker, een vrijwilliger of een collega een hartstilstand krijgt. Als hulpverleners kunnen ze reanimeren. Een AED zat er echter voor het museum budgetair niet in. Zo’n Automatische Externe Defibrillator (AED) vergroot echter wel de kans op overleven. Volgens Blankestijn is zowel reanimeren als de mogelijkheid een AED in te zetten essentieel. ,,Deze medewerkers hebben de kennis in huis. Daarom vinden we het belangrijk dat er een AED komt op deze plek.”

Belangrijk

De AED is in opmars en het begint een belangrijke plaats in te nemen in de samenleving. Hulpverleners hebben daarnaast behoefte aan assistentie. ,,Daarom hebben we een aantal vrijwilligers ook mee laten kijken zodat ze ermee bekend raken en ze op de juiste manier ons kunnen helpen als dat nodig is,” vertelt Greving. Natuurlijk hoopt ze dat de AED in het museum nooit nodig is. ,,Toch voelt het goed dat er nu een is. En natuurlijk schieten we ook te hulp mocht dit nodig zijn op het plein.” Vosselman verzorgt gecertificeerde veiligheidsopleidingen voor bedrijven, instellingen en particulieren. BHV, EHBO, VCA en andere trainingen. ,,In het najaar gaan we weer voor de herhaling. Het is fijn als er zo’n deskundig bedrijf in de buurt is.” De museumdirecteur realiseert zich goed dat de kans bestaat dat ze haar hulpverleningstaken moet inzetten. Er wordt dan ook ieder jaar in het museum geoefend met ontruimingen. ,,En mocht het meer worden dan een oefening, dan ben ik blij dat Edwin ook zorgt voor de juiste nazorg. Want ook dat is belangrijk voor ons team.” Voorlopig krijgt dit waardevolle cadeau vooral een plek aan de muur van de entree. Klaar om het adequaat in te zetten wanneer het nodig is.