'We hebben niet verwacht dat het zoveel vragen zou oproepen'

ERMELO - Er komt volgende week toch een informatieavond/ inloopavond over de komst van de maatwerkwoningen aan de Zandkampweg in Ermelo. ,,We begrijpen dat het misschien voelt als mosterd na de maaltijd,” zegt Moniek Winters, persvoorlichter van de gemeente Ermelo. ,,Maar we hebben vooraf niet verwacht dat het zoveel vragen zou oproepen.”

Nog voor het eind van deze maand zal er aan de Zandkampweg de eerste zogenaamde maatwerkwoning worden geplaatst. Voor het eind van het jaar volgt er een tweede. Deze woningen zijn bedoeld voor mensen die niet in een huis in een gewone woonwijk, een zorginstelling of in een andere vorm van begeleid wonen kunnen wonen. Overigens is het besluit voor de omgevingsvergunning nog niet genomen en daar kunnen belanghebbenden dan nog bezwaar op maken. ,,Het is het risico dat we nemen om toch de datum van 1 juli te halen,” aldus Winters. Die datum is heilig omdat de bewoner, die als eerste voor een maatwerkwoning in aanmerking komt, dan verhuisd moet zijn. Daar denken omwonenden anders over. ,,Het is een goede formule om deze mensen onder begeleiding te huisvesten,” zegt Ineke Jonker, een van de belanghebbenden in de buurt. ,,Maar eigenlijk is het bij stap 1 al misgegaan: de communicatie met omwonenden in een vroeg stadium.” De gemeente heeft gemerkt dat er behoefte is aan mondelinge toelichting en daarom is er gekozen om alsnog een inloopavond te organiseren. ,,Een groot aantal mensen die bij ons bekend zijn, krijgen persoonlijk een uitnodiging. Maar de avond is ook toegankelijk voor andere geïnteresseerden. Deze mensen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,” zegt Winters. De avond staat gepland voor maandag 18 juni van 19.30 tot 22.00 uur in verenigingsgebouw Ons Huis aan de Zeeweg in Ermelo. Er zullen deskundigen aanwezig zijn om de vragen te beantwoorden.

Inzicht

Nadenken over andere locaties is volgens Winters niet aan de orde. ,,We gaan er gewoon vanuit dat we met goede uitleg mensen meer inzicht kunnen geven.” Voor een aantal omwonenden is de Zandkampweg echter ondenkbaar. ,,Maatwerkwoningen naast een natuurtuin is niet te doen,” zegt Jonker. Belangrijke doelgroep van de natuurtuin zijn schoolklassen voor natuureducatie. Dit is een belangrijk burgerparticipatieproject. Dat wordt nu om zeep geholpen.” Wethouder Hans de Haan is van mening dat het prima samengaat. De bewoners van de maatwerkwoningen moeten zich houden aan leefregels die speciaal hiervoor zijn opgesteld. ,,Mensen mogen geen agressief gedrag vertonen of drugs dealen. We denken de overlast binnen de grenzen van het acceptabele te houden," meldde de wethouder eerder.