Productie gecentraliseerd

ZEIST – Na 59 jaar vertrekt de CBB, de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden uit Zeist. De productie van gesproken lectuur voor mensen met een leesbeperking zal verhuizen naar de hoofdvestiging in Ermelo. Met een feestelijke middag namen vrijdag 29 juni de twee CBB-medewerkers Anne-Marie Mignot en Erna van Dalen samen met de vele vrijwilligers afscheid van elkaar.

Al jarenlang zijn Anne-Marie en Erna – en zo’n veertig vrijwillige inlezers die zich belangeloos en professioneel hebben ingezet – actief in het toegankelijk maken van boeken, kranten en tijdschriften voor blinden, slechtzienden en anderen met een leesbeperking. De CBB spreekt daarvoor haar grote dank uit, ook namens de gebruikers van lectuur in passende leesvormen. De productie van gesproken lectuur zal worden voortgezet in de hoofdvestiging van de CBB in Ermelo, waar afgelopen jaren nieuwe opnamestudio’s zijn gebouwd. Dit betekent dat er afscheid wordt genomen van de medewerkers en een groot deel van de inlezers. Anne-Marie zal na 10 dienstjaren met pensioen gaan en Erna heeft na negen jaar haar werkzaamheden voor de CBB beëindigd.

Inleeswerk

Maar liefst 59 jaar was de CBB aanwezig in Zeist. Het begon in 1959 met inwoning bij expertisecentrum Bartiméus in Zeist. In 1983 mocht de CBB een eigen filiaal met twee studio’s in gebruik nemen. Daarmee kwam een eind aan de verbinding met Bartiméus. Met de nieuwe, hedendaagse technologische ontwikkelingen valt de noodzaak weg om een nevenvestiging open te houden. Door de productie van gesproken boeken te centraliseren kan er efficiënter gewerkt worden aan de doelstelling om lectuur en informatie toegankelijk te maken voor iedereen met een leesbeperking. Geïnteresseerden in het inleeswerk bij de CBB in Ermelo kunnen via www.testjestem.nl hun stem testen en meer informatie vinden.