‘Zandkampweg nog steeds goede locatie maatwerkwoningen’

 ERMELO – Nog steeds is de onrust nog niet uit de lucht. De omwonenden blijven sceptisch en vertrouwen de gemeente Ermelo niet meer. De beoogde bewoner van deze woning krijgt echter andere woonruimte aangeboden in een ander deel van Ermelo.

Wethouder Hans de Haan: ,,Wij hebben voor de oorspronkelijk beoogde eerste bewoner van de maatwerkwoningen aan de Zandkampweg een andere huisvestingslocatie gevonden. Welke plek dat is, daar doen wij in het kader van de privacy geen uitspraak over. Echter, de locatie Zandkampweg vinden wij nog steeds een goede locatie voor het realiseren van twee maatwerkwoningen. De gemeente is op dit moment dan ook niet voornemens om van deze locatie af te zien of naar een alternatieve locatie te zoeken."

Veldwijk

Ondanks dat veel mensen wijzen naar Landgoed Veldwijk als betere locatie, is dit niet in beeld bij de gemeente. ,,Er wordt, wat betreft de twee maatwerkwoningen, op dit moment niet gekeken naar een alternatieve locatie,’’ aldus De Haan. Het is wel definitief dat er twee maatwerkwoningen worden gerealiseerd op de locatie Zandkampweg. ,,We hebben nu iets meer tijd, maar wel voortgaand in het proces,” zegt Moniek Winters, persvoorlichter van de gemeente Ermelo. Ze gaat er dan ook vanuit dat het project maatwerkwoningen aan de Zandkampweg nog dit jaar gerealiseerd gaat worden. Winters: ,,De tijdsdruk is er nu even af nu de datum van 1 juli niet meer gerealiseerd hoeft te worden, maar dat wil niet zeggen dat het plan nu in de la gaat.”

Criteria

Jiska van Hartskamp, van de Platform Zandkampweg, deelde Ermelo van NU vanmorgen mee dat de omwonenden zaterdagmiddag door de gemeente zijn geïnformeerd over bovenstaande. Echter, niet alleen de slechte communicatie vanaf het begin over de locatie Zandkampweg zit de omwonenden dwars, maar ook dat er geen criteria lijken te zijn voor de bewoners van de maatwerkwoningen. De Haan: ,,Er zijn wel criteria voor het locatieonderzoek. Deze criteria zijn overgenomen uit het programma van eisen dat de zorginstellingen voor de regio Noord-Veluwe hebben opgesteld. De oorsprong van deze criteria is het evaluatierapport / SEV-advies Skaeve Huse van februari 2010. Er zal meer uitleg volgen over deze criteria en de keuze voor de locatie. Maar er is daarnaast blijkbaar ook behoefte aan criteria wanneer een bewoner niet te handhaven is in een maatwerkwoning omdat hij te veel overlast geeft. Deze criteria zullen opgesteld worden.’’

Gesloten deuren

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag werd er niet openbaar over de maatwerkwoningen gesproken. Wel diende CDA Ermelo een motie, vreemd aan de agenda in. Deze motie werd echter verworpen. ,,Die criteria hadden in eerste instantie al door de gemeenteraad vast gesteld moeten worden,’’ reageert CDA-raadslid Erik van der Weide. ,,Dan waren via de democratische weg de kaders vastgesteld en inwoners uit Ermelo ook bij politieke partijen hun mening kenbaar hadden kunnen maken. Ze lijken nu te veel van ‘binnen uit’ beredeneerd, terwijl ook criteria vanuit de samenleving dan scherper naar voren waren gekomen.’’ Pas na afloop van de raadsvergadering werden achter besloten deuren ook de raadsleden geïnformeerd over bovenstaande wijzigingen.