'We denken dat er wel urgentere zaken zijn dan dit'

ERMELO - De Jacob Catslaan wordt niet opgewaardeerd naar 50 km/ uur. Het college heeft op basis van nader onderzoek besloten om, na het tussenvonnis van de rechtbank, af te zien van verhoging van de maximum snelheid. ,,De rechter vond dat het plan zoals het voorlag niet veilig was en dat het nut en noodzaak ontbrak,” vertelt Peter van Berkel. Samen met zijn buurtgenoten Dirk Timmer en Elly Hop heeft hij zich verdiept in de zaak en gezamenlijk als bewoners van de Jacob Catslaan bezwaar gemaakt tegen de plannen van de gemeente.

In 2016 werd per brief aan de bewoners meegedeeld dat de gemeente zonder verbreding van de weg de snelheid op de Jacob Catslaan wilde opvoeren. Wel zouden de verkeersdrempels worden verwijderd. Reden van deze verkeersmaatregel was de verkeersdruk op de rotonde Harderwijkerweg/ Leuvenumseweg te verminderen. ,,We willen wegblijven van emoties,” zegt Van Berkel, maar je kunt hier niet de weg opwaarderen zonder aanvullende maatregelen.” Ook is het maar de vraag of dit de verkeersdruk op ’t Weitje werkelijk zou verminderen. Dat heeft men de rechter voorgelegd op 1 maart tijdens de zitting. ,,Dat was natuurlijk vlakvoor de verkiezingen. De rechter gaf als tussenvonnis dat de gemeente het moest motiveren of verbeteren,” vertelt Elly Hop. ,,Het nieuwe college heeft vervolgens metingen laten verrichten. Daaruit bleek dat het ingewikkelder lag. We zitten tegen Natura 2000 aan. Zo ontdekte men knelpunten op het gebied van natuur en de veiligheid. Op sommige stukken is de weg onvoldoende breed en is er ook nauwelijks openbare ruimte.” Ook bleken er een aantal bomen in de weg te staan en zou bekabeling verlegd moeten worden.

Toereikend

Uitgebreid onderzoek toonde aan dat de benodigde rijbaanbreedte op een aantal plaatsen ontbrak en dat de fietsstrook tegen het Natura 2000 gebied schuurt, maar ook dat een halfverhard wandelpad op sommige plekken over particuliere grond zou gaan. Daarnaast meldt de wethouder dat de huidige verkeersafwikkeling bij ’t Weitje nog ruim tien jaar toereikend is. Ook spelen de benodigde financiën mee in de afweging. ,,We zijn heel blij met het onderzoek en de conclusie,” zegt Van Berkel. ,,We denken ook dat er wel urgentere zaken zijn dan dit.” Wat het wel heeft opgeleverd is dat buren elkaar beter hebben leren kennen. Natuurlijk betreuren de bewoners het dat men een rechtszaak heeft moeten voeren om tot dit inzicht te komen. De gemeente blijft de verkeersstromen monitoren zodat zij op basis van toekomstige ontwikkeling kan anticiperen.