Zwemmen op eigen risico

ERMELO – De provincie Gelderland meldt dat er met ingang van 25 juli een waarschuwing geldt voor het zwemwater bij Strand Horst en Strand Nulde. Er is risico op zogenoemde zwemmersjeuk.

De waarschuwing gaat uit nadat de provincie een reeks meldingen van zwemmersjeuk op beide zwemlocaties heeft ontvangen. Zwemmen in dit water is overigens nog wel toegestaan, maar men loopt dus kans op zwemmersjeuk. Zwemmersjeuk is overigens niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar wel uiterst vervelend. Ook de site Zwemwater.nl waarschuwt voor zwemmersjeuk en kans op huidirritatie.

Koorts

Zwemmersjeuk (cercariën dermatitis) is huiduitslag die vaak heftig jeukt of brandt. Men krijgt rode vlekjes die branderige pukkeltjes en blaasjes worden. De huidslag begint direct of binnen 2 dagen nadat men heeft gezwommen in zoet natuurwater. Larven van een platworm die in dat water leven kunnen in de huid kruipen. Daar overlijden de larven echter meteen en kunnen verder geen kwaad, maar veroorzaken dus wel de zwemmersjeuk De jeuk en uitslag kunnen na 12 uur alweer verdwijnen, maar ook tot 3 weken blijven. Het kan zijn dat men er hoofdpijn en koorts bij krijgt, soms ook misselijkheid en braken. Zwemmersjeuk gaat vanzelf over en kan geen kwaad. Het is niet besmettelijk.