Rechter veegt bezwaren Duitse supermarkt van tafel

ERMELO - Aldi heeft woensdag bakzeil gehaald bij de Raad van State. De Duitse supermarkt is het niet eens met de nieuwbouwplannen en herinrichting van Markt 2.0. De rechter veegde alle bezwaren echter van tafel. Het bestemmingsplan voorziet in de uitbreiding van het winkeloppervlak van de bestaande supermarkt. Ook biedt het plan de mogelijkheid voor uitbreiding van de winkelruimte bij de Plus supermarkt. Aldi vindt echter dat er onvoldoende rekening is gehouden met de wensen van de ondernemers.

Ook stelt Aldi dat de plannen alleen kunnen doorgaan met medewerking van Aldi omdat zij een huurovereenkomst uit 1974 heeft waarin niet is voorzien in een opzeggingsmogelijkheid voor de verhuurder. Woensdag bleek in de rechtbank dat wanneer er geen overeenstemming zal worden bereikt over beëindiging van de huur, een civiele procedure ter beëindiging van de huurovereenkomst zal worden gestart. Drie partijen maakten bezwaar tegen de plannen, de Aldi, Foppen Vastgoed, die ten tijde van de vaststelling van het plan over ruim dertig winkelpanden in het centrum van Ermelo beschikte, en de eigenaar van Expert Ermelo. Foppen Vastgoed heeft de winkelpanden inmiddels verkocht waardoor de rechter van oordeel was dat het belang van zijn beroep is komen te vervallen.

Onvolledig

Aldi stelde bij de rechter dat er sprake was van een onvolledige terinzagelegging van de ontwerpomgevingsvergunning. De Duitse keten had op 20 oktober 2016 geprobeerd om een afspraak te maken om de bij het ontwerpbesluit behorende en daarvan deel uitmakende bijlagen te kunnen ophalen, maar dit kon pas een dag later vanwege de ‘voorbereidingstijd’. Dit maakte volgens Aldi duidelijk dat de stukken niet zonder meer beschikbaar waren. Aldi voerde ook aan dat de in het plan opgenomen regeling voor het houden van een kermis in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.

Kermis

,,Men betoogde dat de planregels voor evenementen en in het bijzonder voor de kermis niet goed was vastgelegd,” verklaart persvoorlichter Moniek Winters. ,,De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State was het daar mee eens en stelt vast dat de gemeente dit nog niet voldoende heeft gedaan. In de bestemmingsplanregels is opgenomen dat er van alle denkbare evenementen alleen een kermis mag worden georganiseerd, maar niet hoe vaak en hoe lang een kermis mag duren. Ook is niet aangegeven hoeveel bezoekers worden verwacht. Deze afwegingen zijn volgens de Raad van State nodig om te kunnen beoordelen of een evenement ruimtelijk aanvaardbaar is.” De gemeente heeft hierop geantwoord dat de kermis van oudsher één keer per jaar werd georganiseerd en deze van dermate kleine omvang was, dat een uitgebreide regeling niet nodig is. ,,In de uitspraak heeft de rechter de gemeente opgedragen om de planregel te verduidelijken,” aldus Winters. Detail hierbij is dat de laatste kermisexploitant in 2014 Ermelo verlaten heeft omdat het niet rendabel was. De kermis werd vier jaar geleden gehouden op het evenemententerrein aan de Groeneweg en niet op de Markt.  

Nu de uitspraak van de Raad van State er is, kunnen de prokectontwikkelaren en de gemeente door met de plannen. ,,We hebben een voorlopig definitief ontwerp van MTD landschapsarchitecten voor dit gebied,” meldt de persvoorlichter. ,,De komende tijd gaan we verder met het optimaliseren van het plan.”