Niet alleen GGz Centraal is volop in beweging

ERMELO – Ermelo van NU sponsort de in mei geopende Beweegtuin op Landgoed Veldwijk vanwege het vijfjarig jubileum van de bekende digitale nieuwssite. De Beweegtuin is een bijzonder project wat is gericht op een laagdrempelige manier van bewegen. De toestellen kunnen worden gebruikt door zowel cliënten van GGz Centraal als voor bezoekers en inwoners van Ermelo.

De grootste digitale nieuwssite van Ermelo, Ermelo van NU, bestaat in september vijf jaar. De ondernemers Natalie Overkamp en Gert Hofsink besloten vanwege dit lustrum geld te doneren aan een lokaal doel. Immers, Ermelo van NU richt zich alleen op Ermelo’s nieuws, Ermelose ondernemers, verenigingen en instellingen. De keuze voor de Beweegtuin op Veldwijk was eigenlijk niet zo heel moeilijk, vertelt Natalie Overkamp. ,,Landgoed Veldwijk is ook volop in beweging, en er gebeurt veel. Zowel voor de cliënten als voor het personeel is er de afgelopen jaren veel veranderd en er gaat nog veel meer gebeuren. Zo zullen er honderden woningen worden gerealiseerd. Op zich een goede ontwikkeling, want die woningen zijn nodig, maar dit mag niet ten koste gaan van dit historisch landgoed en de zorg. Veldwijk is al vanaf 1886 een onderdeel van Ermelo en moet dit de komende honderd jaar zeker blijven.’’ Mede-eigenaar van Ermelo van NU, Gert Hofsink, is daarnaast al bijna 42 jaar werkzaam op Veldwijk en is als Maatschappelijk Werker nauw betrokken bij de cliëntengroep die van de beweegtuin gebruik gaat maken. ,,Een en een werd dus Veldwijk,’’ lacht Overkamp.

Onderzoek

In het kader van het project Leefstijl binnen GGz Centraal werd in 2015 het idee opgepakt om de Beweegtuin te gaan realiseren. Uit verschillende onderzoeken bleek namelijk dat psychiatrische cliënten meer gezondheidswinst kunnen boeken door meer te bewegen. Dat lijkt logisch, maar door het ziektebeeld en de medicatie die nodig is vanwege hun ziekte, worden cliënten vaak passief. Een duwtje in de rug kan dan al vaak helpen. In samenwerking met Jeroen Deenink, gezondheidspsycholoog, werd het project Leefstijl en het idee van de Beweegtuin opgepakt. Deenink doet onderzoek in het kader van zijn promotie. Door de vele aandacht hierover krijgt zijn onderzoek internationale belangstelling. In de Beweegtuin kunnen cliënten onder begeleiding of zelfstandig allerlei beweegactiviteiten ondernemen. Door minimaal twee keer per week in de buitenlucht te bewegen, treedt er een fysieke verbetering op en neemt ook de sociale interactie toe. Al is de tuin in eerste instantie bedoeld voor cliënten en medewerkers, ook buren en dorpsgenoten zijn van harte welkom om van de speciale beweegtoestellen gebruik te maken. Overigens kunnen ook trimgroepen uit Ermelo er terecht voor een aangename aanvulling op hun trainingen. Hoofd dagbesteding Harma van de Brake: ,,De tuin is in fases opgebouwd. Dit heeft te maken met de financiën. We zijn daarom blij dat verschillende bedrijven geld doneren waardoor onze cliënten nog meer kunnen bewegen.’’ De Beweegtuin bevindt zich tussen de Oosterhoorn en de afdelingen voor langdurige zorg (Hofplein, Hofstede en Duynenhof). Volg de bordjes 'beweegtuin/fitness'.