Anneveldt onlosmakelijk verbonden aan Ermelo

ERMELO – Vrijdag 27 juli overleed oud-huisarts drs. Evert Jan Anneveldt. Hij werd 84 jaar. Anneveldt was een prominente Ermeloër die veel deed voor de Ermelose gemeenschap. 

De naam Anneveldt zal onlosmakelijk verbonden blijven aan de Ermelose Boeldag. Hij werd in 1984 door Hendrik Jan van Beek gevraagd om lid te worden van het comité en bleef dit tot 2009: ,,Vijfentwintig jaar is genoeg, het wordt tijd voor andere zaken,'' vertelde hij. Anneveldt was binnen het comité vooral bekend door zijn zelfgemaakte schommelpaarden en de Boeldagkrant. Ook was hij jarenlang verantwoordelijk voor het Boeldagterrein. Zijn eerste Boeldagschommelpaard maakte hij in 1981 en afgelopen jaar werd zijn 37e hobbelpaard op de Boeldag verkocht. Achteraf gezien blijkt dit het laatste hobbelpaard te zijn geweest. Het ging hem nog altijd goed af al liet hij de laatste jaren het paard wel door iemand anders beschilderen. Dit jaar is hij er echter niet meer aan toegekomen.

Beertje

Evert Jan en Truus Anneveldt kwamen in 1968 in Ermelo wonen waar Anneveldt ging werken als huisarts. In 1969 ging Anneveldt met huisarts Willem Holtrop 'in associatie' en werd het de eerste huisartsenmaatschap in Ermelo. Bij zijn afscheid als huisarts op 31 oktober 1998 ontving Anneveldt geld van zijn patiënten en relaties. Dat had hij gevraagd want hij wilde een cadeau schenken aan de Ermelose kinderen. Dit werd De Beer, een bronzen speelobject van kunstenares Toos Hagenaars. Het beeld werd, in aanwezigheid van veel Ermeloërs, onthuld op 27 mei 2000 op het Pauwenplein. Waarom het een beer werd vertelde Anneveldt in 2016 aan Ermelo van NU: ,,We gingen vroeger nogal eens met de Henry Dunant, het schip van het Rode Kruis, mee. Ik als arts en mijn vrouw als vrijwilliger. We kwamen dan ook in Koblenz en daar in de straten stonden een aantal beelden. Dat vond ik zo leuk, vooral doordat er vaak kinderen op speelden. Dat leek me dus wel wat,'' aldus Anneveldt. ,,Nadat ik een gesprek had met kunstenares Toos Hagenaars en mijn wensen kenbaar maakte - het moest sterk zijn en kinderen uitnodigen om er op te klimmen – bedacht zij dat het een beer moest worden.''

Schaken

Naast zijn werk als huisarts, waarbij hij vanuit zijn functie in verschillende verenigingen en stichtingen zitting had, was Anneveldt ook voorzitter van de Vereniging Prot. Christelijk Onderwijs in Ermelo en was ook betrokken bij de Oude Kerk. Jarenlang schaakte Anneveldt in de top van het Veluws Schaakgenootschap (VSG), was er jeugdleider/-trainer en verzorgde daarbij ook nog het schaakbulletin. Na zijn pensionering ging Anneveldt zeker niet achter de geraniums zitten. Zo verzamelde en repareerde hij blikken speelgoedauto's en werd zelfs klokkendokter, maar was ook penningmeester van de Stichting Culturele Dialoog Ermelo. Zijn laatste grote inbreng was voor de Oudheidkundige Vereniging Ermeloo waar hij betrokken was bij de jubileumuitgave Rond Ermels Kerk die in januari gepresenteerd werd. In 1999 ontving Anneveldt uit handen van burgemeester Theo Bunjes de versierselen die horen bij de Koninklijke Onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De Dankdienst voor het leven van Evert Jan Anneveldt wordt gehouden op vrijdag 3 augustus in de Oude Kerk waarna hij wordt begraven op begraafplaats Koningsvaren.