Langdurige droogte heeft grote consequenties

ERMELO - De Veluwse natuur zucht onder de aanhoudende droogte. Wilde dieren hebben de grootste moeite om drinkwater, voedsel en verkoeling te vinden. Daarom trok een edelhert vanmorgen in alle vroegte erop uit en leste zijn dorst in de tuinvijver van de familie Van Dijkhuizen aan de Haspel in Ermelo. Dit legden ze vast met de camera. De herten hebben grote behoefte aan vocht. Normaal gesproken halen ze dit ook uit jonge blaadjes en dauwdruppels. Maar dat is nu schaars.

Dat de droogte grote gevolgen zal hebben voor de Veluwse natuur is zeker. ,,Dit jaar verandert het Nederlandse landschap fors,” stelt boswachter Henk Jan Zwart van de gemeente Ermelo. ,,Oude beuken op slechtere plekken gaan nu al dood. Veel jonge boompjes gaan nu dood en ook de heide sterft.” Welke bomen er dood gaan , zal waarschijnlijk pas volgend jaar goed zichtbaar worden. ,,Dat zien we met terugwerkende kracht,” aldus de boswachter. ,,De natuur krijgt een behoorlijke klap.” Elders op de Veluwe, op het Kootwijkerzand, hebben vrijwilligers van de Vlinderstichting en Staatsbosbeheer kuipen vol bloeiende planten neergezet. Deze zijn bedoeld om de ernstig bedreigde kleine heivlinder in leven te houden. De vlinders halen hun nectar normaal gesproken uit bloeiende heide, maar er bloeit bijna niets. Door een late vorst en de huidige droogte hebben de heideplanten een flinke tik gekregen. ,,Heftig, maar ook dit is natuur,” antwoordt Zwart enigszins nuchter. Hij voorziet ook een voedseltekort voor het wild in het najaar.

Platanen

Veel mensen maken melding van de vervelling van de plataan. Bij deze bomen is het heel normaal dat de schors loslaat, maar door de hoge temperaturen en droogte gaat het dit jaar sneller en valt het meer op. De boom zuigt eerst al het water uit de schors voor hij de oude schors loslaat. Hierna geeft de boom het terug aan de nieuwe schors.

De familie Van Dijkhuizen heeft inmiddels een speciekuip vol water aan de rand gezet om het wild van water te voorzien.