Gezin op criminele pad

ERMELO/ DRONTEN – Een 37-jarige vrouw en haar 18-jarige zoon zijn afgelopen woensdag veroordeeld voor diverse inbraken waaronder een in Ermelo. De rechter vindt het kwalijk dat ze moeder (geboren in Kroatië) haar kinderen betrekt bij haar criminele activiteiten. Zo was ze in Almere samen met haar 12-jarige dochtertje betrapt bij zakkenrollerij.

De 18-jarige jongen maakte zich op 17 maart samen met zijn moeder schuldig aan een woninginbraak in Ermelo. De jongeman verklaarde bij zijn arrestatie dat hij in maart samen met zijn familie vanuit Frankrijk liftend naar Nederland was gekomen om te kamperen. Hij had geen exact adres, wel wilde hij bij het zwembad jointjes roken. De rechtbank achtte deze verklaring zeer onaannemelijk. De rechter denkt dat de familie naar Nederland is afgereisd om hier vermogensdelicten te plegen. De 37-jarige vrouw verklaarde dat ze in Nederland was om een vriendin te bezoeken. Ook dat geloofde de rechter niet.

Onveilig

In Ermelo maakte moeder en zoon bij de woninginbraak een bedrag van 580,00 euro buit. Moeder heeft zich schuldig gemaakt aan drie woninginbraken en een zakkenrollerij. Bij één van deze inbraken was de 13-jarige bewoonster thuis. Dit moet voor haar een ingrijpende gebeurtenis zijn geweest. Woninginbraken maken een ernstige inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van de slachtoffers, die zich daardoor veelal niet meer veilig voelen in hun eigen woning. Dit gevoel van onveiligheid wordt vaak versterkt wanneer de slachtoffers thuis zijn ten tijde van de inbraak. Dergelijke strafbare feiten dragen bij aan gevoelens van onveiligheid in de samenleving. De rechtbank rekent dit verdachte zwaar aan.

Kinderen

Uit het dossier blijkt dat verdachte haar kinderen betrekt bij haar criminele activiteiten. Zij heeft haar dochter gebruikt bij de zakkenrollerij in Almere , maar uit het dossier blijkt dat deze dochter ook te zien is op de beelden bij een woninginbraak. De rechtbank acht dit zeer zorgelijk en kwalijk. De rechter legde de moeder dan ook een gevangenisstraf op voor de duur van 16 maanden. De 18-jarige zoon is veroordeeld tot een straf van vijf maanden waarvan twee voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar.