Poppen te vondeling op Wereld Alzheimerdag  

ERMELO – Begin dit jaar werd er in zorgcentrum De Amaniet druk gehaakt voor robotkatten, nu is men aan de slag om poppenkinderen te kunnen aanschaffen. ,,Vrijdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Hoe mooi zou het zijn om dan op verschillende locaties een poppenkind te vondeling te kunnen leggen?” meldt activiteitenbegeleidster Tirza de Lange.

Poppen hebben een bijzonder effect op mensen met de ziekte van Alzheimer. Ze brengen de persoon terug naar een moment in hun leven toen de zorg voor een jong familielid de eerste prioriteit was. Zo kunnen ze ook even ontsnappen uit een wereld waarin ze zelf veel hulp nodig hebben en anderen voor hen moeten zorgen. ,,We zijn daarom gestart met de actie poppenkinderen omdat we merkten dat die behoefte er bij de bewoners was,” aldus De Lange.

Te vondeling

Er was een vrijwilligster die altijd met haar poppenkinderen bij de bewoners langs ging. ,,Onze bewoners begonnen de poppen drinken te geven en ze te knuffelen.” De handwerkclub van de Amaniet had nog wat geld en kocht daarvan een pop. Vervolgens werden er twee te vondeling gelegd. ,,De bewoners waren er zo blij mee! Daarom bedachten we dat andere afdelingen ook poppenkinderen moesten krijgen.” Medewerkers en vrijwilligers namen daarom bijvoorbeeld deel aan de Boerenmarkt zodat er geld binnenkwam. ,,We verkochten veel en konden bijna twee poppen kopen. Eén daarvan ging naar de IJsvogel,” De Lange raakt niet uitgepraat over de poppenactie omdat ze ziet wat het voor de bewoners betekent.

Sponsoren

Er zijn echter zoveel zorgwoningen dat er heel wat gebreid en gehaakt moet worden om alle locaties van dergelijke poppenkinderen te voorzien. Daarom bedacht De Lange het idee van de ‘vondeling’. ,,Mensen kunnen een pop sponsoren. Gesponsorde poppenkinderen worden dan te vondeling gelegd op de zorglocaties.” Een aantal huizen heeft gereageerd of ze de volgende mag zijn. ,,Voor Elim heeft zich al een sponsor aangemeld.”