‘Agent, kan u mijn papa niet zijn?’

 ERMELO - De politie plaatst al vanaf 2015 korte video’s op haar site, waarin een politiemedewerker vertelt over een bijzondere ervaring uit de politiepraktijk. Onder de kop 'Echte politieverhalen in beeld' verschenen er al tientallen verhalen: geestig, droevig, emotioneel of met boosheid. Gisteren werd een video van wijkagent Jelle van Heerikhuize aan de serie toegevoegd onder de titel: Lef om te bellen.

Wijkagent voor Ermelo Centrum en Zuid Jelle van Heerikhuize gaat naar een melding van vermoedelijk huiselijk geweld. Hij wordt binnengelaten en als hij even met de kinderen apart in de keuken zit, merkt hij dat er meer aan de hand is... Het blijkt te gaan om huiselijk geweld waarbij zowel moeder als kinderen de dupe zijn. In de video beschrijft Van Heerikhuize op ontroerende wijze dat hij de twee kleine kinderen op zijn schoot zette om hen te kalmeren. ,, Nou de kids hebben te verduren gehad,’’ vertelt de wijkagent. ,,Je hoeft geen vader te zijn om te zien dat het met die kinderen helemaal niet best was. Aan de verdrietige en betraande en angstige gezichten merk je gewoon dat hier door kinderen iets wordt gezien wat niet hoort.’’ Met de twee huilende kinderen op schoot probeert Van Heerikhuize de kinderen te troosten en te steunen, waarbij het jongetje op een gegeven moment vraagt: ,,Agent, kan u mijn papa niet zijn?’’

Scheiding

De collega’s van de wijkagent besteden aandacht aan de man des huizes en de andere agenten, apart van elkaar aan de vrouw. Het blijkt een religieus gezin te zijn waarbij al langere tijd sprake was van geweld. Maar vanwege het geloof bleef men bij elkaar. Uiteindelijk werd, mede door het ingrijpen van de politie, door de vrouw besloten de scheiding aan te vragen. ,,En daar heb ik wel bewondering voor,’’ aldus Van Heerikhuize. ,,Dat is wel het moment geweest, nadat moeder ons gebeld heeft, dat het geweld stopte.’’ De vrouw woont nu samen met haar kinderen. De hele video is hier te zien.