'Nog één winter met jassen aan'

ERMELO - Eindelijk is de bouw van de nieuwe RK Prins Willem Alexanderschool begonnen. ,,We wisten natuurlijk dat het na de bouwvakvakantie van start zou gaan. Maar als dat dan ook echt gebeurt, is dat ontzettend fijn,” reageert Christie van Seventer, schooldirecteur.

Toen Van Seventer tien jaar geleden aantrad, was er al sprake van nieuwbouw. Toch heeft het door allerlei omstandigheden lang op zich laten wachten. Net voor de kerst in 2017 kwam het verlossende woord in de raadszaal van de gemeente Ermelo. Met 19 stemmen vóór werd de motie aangenomen om een nieuwe school te mogen bouwen die ruimte geeft aan 100 leerlingen. De gemeente en het schoolbestuur kwamen er uiteindelijk samen uit. ,,Volgend jaar, voor de meivakantie, moet het klaar zijn. Dan kan goep 8 ook nog even genieten van het nieuwe gebouw.” De kinderen zien nu iedere dag de voortgang van de bouwwerkzaamheden. Ook is de ontwerper van het schoolplein met de kinderen aan de slag gegaan om tot een mooi plan te komen. ,,Het is best lastig, want het moet voor iedereen leuk zijn.” Van Seventer ziet graag een plein met veel groen gerealiseerd waar jong en oud willen verblijven.

Beroep in de bouw

Voor de leerlingen van de RKPWA breekt er nog één winter aan in het oude schoolgebouw. ,,Ik hoop dat het een zachte winter wordt en anders nog één keer de jassen aan,” lacht Van Seventer. Begin dit jaar maakte de school een ludiek filmpje om de noodkreet te onderstrepen dat het gebouw echt op was. Inmiddels kijken de leerlingen en leerkrachten uit op de fundering. Langzaam zullen daar de nieuwe lokalen op verrijzen. Het wordt een duurzame school. ,,Gasloos en met zonnepanelen,” legt de schooldirecteur uit. ,,En er komt een keuken op kinderhoogte. Daar willen we straks veel gebruik van gaan maken.” Ook wordt er onderzocht of een muur volledig met planten bekleed kan worden. Daaromheen komt dan een schoolplein dat uitdaagt tot leuke fantasierijke spellen. Het bouwproces wordt meegenomen in de lessen. ,,Ik hoop dat de kinderen misschien ook vaker gaan nadenken over een beroep in de bouw of de architectuur. Ze komen nu op een leuke manier in contact met mensen die in deze branche werkzaam zijn.” Van Seventer vindt het dan ook op meerdere fronten een inspirerend proces.