Burgemeester geeft startsein

ERMELO - Basisschool De Arendshorst neemt van 24 september tot en met 19 oktober deel aan de E-waste Race. De leerlingen nemen het op tegen negen andere basisscholen op de Noord Veluwe door zoveel mogelijk afgedankte elektrische apparaten (ook wel e-waste genoemd) in te zamelen. Op uitnodiging van een drietal leerlingen kwam burgemeester André Baars vanmiddag naar de school om symbolisch een startssein te geven.

Bij E-waste gaat het om afgedankte elektrische en elektronische apparaten. Inwoners kunnen hun stijltangen, haardrogers, dvd-spelers, computers, stofzuigers, maar ook telefoons en dergelijke, aanmelden op www.ewasterace.nl. Eigenlijk alles waar een stekker aan zit of waar batterijen in gezeten hebben doen mee. Scholieren komen de spullen dan aan huis ophalen. Het elektronisch afval wordt uiteindelijk opgehaald bij de scholen. Op de website wordt de score tussen de scholen bijgehouden. De winnende groep gaat op schoolreisje. En de leerlingen van de Arendshorst zijn ontzettend fanatiek. ,,Daarom heb ik donderdagmiddag samen met twee klasgenootjes Enzo en Steve de burgermeester van Ermelo een mail gestuurd," vertelt Tamino Onderweegs. ,,De burgermeester heeft vorig jaar in mijn vriendenboekje geschreven en dus had ik zijn email-adres!"

Digibord

Baars ging gelijk op de uitnodiging in en zo stond de burgemeester vanmiddag voor de klas. ,,Hij kreeg in de klas uitleg op het digibord over hoe dit projekt wordt bijgehouden en dat er punten mee te verdienen zijn," legt Tamino uit. ,,De school met de meeste punten (de meeste oude spullen) kan een prijs winnen. Dan kunnen we met de hele klas naar het Nemo in Amsterdam. En dat willen we natuurlijk heel erg graag!!" Daarom zoeken de kinderen oude apparaten die wellicht in garages of op zolders liggen zonder dat ze gebruikt worden. ,,Kijk op de website www.ewasterace.nl en klik op OBS de Arendshorst, vertel wat je hebt en we komen het thuis ophalen," zo melden de leerlingen enthousiast. Zo vonden het ook heel bijzonder dat de burgemeester kwam. ,,We hadden speciaal voor hem de rode loper uitgelegd," aldus Tamino.

Leerzaam

De E-waste Race is leerzaam en draagt eraan bij dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen. Bovendien kunnen onderdelen van de gedemonteerde apparaten worden hergebruikt als grondstof voor nieuwe producten. Zo hoeven er minder grondstoffen uit de aarde gehaald te worden. De formule van de E-waste Race maakt recyclen eenvoudig en leuk. Naast de Arendshorst doet ook De Klokbeker mee in de competitie. De E-waste Race in deze regio is een initiatief van de zes gemeenten Noord-Veluwe: Oldebroek, Elburg, Harderwijk, Putten, Ermelo en Nunspeet.