'Get your motor runnin’en doneer voor prostaatkanker

ERMELO – ‘Get your motor runnin', head out on the highway. Lookin' for adventure and whatever comes our way’. Wie kent het nummer Born to be Wild van Steppenwolf niet? Een heftig stuk muziek wat vaak wordt gebruikt wanneer het over motoren gaat. Bij de Distinguished Gentleman’s Ride op zondag 30 september is echter andere muziek van toepassing. 

Daar gaat het niet over ‘adventure’, ‘fire all of your guns’ en ‘explode into space’, maar over geld inzamelen voor kanker. Prostaatkanker om precies te zijn. In 2016 werd vanuit Ermelo de eerste Veluwe DGR georganiseerd door Nero de Boer, Eddie Smeink en Jeroen. Aanstaande zondag wordt de derde DGR verreden en de drie organisatoren zien het evenement groeien. ,,We zijn begonnen met een kleine vijftig deelnemers in 2016 en dit jaar hebben zich er al bijna honderd deelnemers aangemeld,’’ vertelt Smeink enthousiast. ,,En we merken dat er ook aanmeldingen komen uit andere delen van het land. Rijders die voorgaande jaren bijvoorbeeld in Amsterdam reden, willen nu ineens ook op de Veluwe rijden. Dat is natuurlijk kicken.’’

Stijl

,,En wat natuurlijk interessanter is, we haalden in 2016 drieduizend euro op, vorig jaar vijfduizend en vandaag zag ik de tussenstand en die staat al op bijna twaalfduizend euro!’’ En dáár gaat het de organisatoren voornamelijk om. Geld ophalen voor het goede doel! Smeink: ,,In Nederland halen we op de Veluwe zo’n beetje het meeste geld per deelnemer op, ook al hebben wij, vergeleken met de grote steden, veel minder deelnemers.’’ Naast geld binnenhalen is volgens de organisatoren de traditie ook van belang. Die moet gehandhaafd worden. Dus caferacers en classicmotoren zijn welkom, mits de rijder zich in stijl heeft gekleed. Dames zijn ook welkom ondanks dat het Gentleman’s Ride heet. ,,Als ze maar een mooie motor hebben en stijlvol zijn gekleed,’’ lacht Smeink.

Dodge

De beide organisatoren rijden uiteraard weer mee, ieder op hun eigen motor. Jeroen rijdt op de Savage uit 1987 en Smeink berijdt een custom made Triumph Bonville. Mede-organisator Nero de Boer rijdt zelf niet mee. ,,Ik heb natuurlijk ook geen motor, maar een classic brommer. We hebben ook besloten om dit jaar geen brommers mee te laten rijden, dat is namelijk vorig jaar niet zo goed bevallen. In de eerste plaats mogen brommers niet overal op de weg, waar motoren wel moeten rijden en daarnaast gaan motoren ook gewoon te hard.’’ Waarschijnlijk rijden er dit jaar ook een paar classic zijspanners mee. De Ermelose barber zal op het start- en finishpunt gaan knippen voor het goede doel. Uiteraard in stijl. Zijn barberstoel op z’n prachtig gerestaureerde Dodge Pick-up. ,,De Gentleman’s Ride is zeker geen wedstrijd,’’ legt Smeink uit. ,,De gemiddelde snelheid is zo’n vijftig kilometer per uur, dus we doen rustig aan.’’ Er zal door de deelnemers in totaal zo’n zeventig kilometer worden afgelegd.

Telstar Surfclub

Deelnemers aan de Distinguished Gentleman’s Ride verzamelen vanaf 10.00 uur bij Telstar Surfclub op Strand Horst waar ze rond 12.30 uur vertrekken. ,,Het mooie is dat Alice Thuss, eventmanager bij Telstar Surfclub ons zelf heeft benaderd: ‘Is het wat om bij ons te starten en te finishen?’ vroeg ze. We hebben een aantal keren samen gezeten en het wordt een topevenement,’’ vertelt De Boer enthousiast. Het is leuk voor de deelnemers, maar ook voor de kijkers, om daar te zijn,’’ vult Smeink aan. ,,Ze gaan het leuk aankleden, er komt live-muziek en een grootse barbecue. Leuk voor iedereen om daar te zijn.’’ Na de start wordt er halverwege een tussenstop gemaakt bij Landgoed Hotel Stakenberg. De stoet hoopt circa half vier in de middag weer terug te zijn bij Telstar Surfclub.
Mensen kunnen zich nog aanmelden om mee te rijden, te doneren of te sponsoren: dat kan hier.