'Vanaf de eerste minuut een feest!'

ERMELO - ,,Ein Prosit!” klonk het zaterdagavond meermalen op ‘t Weitje. Het was dan ook de derde editie van het Oktoberfeest. Verkleed in Dirndl en Lederhose kwamen honderden mensen naar het feest, alle kaarten waren uitverkocht. 

Lange biertafels, pullen bier en braadworsten waren de ingrediënten, de Schlagers zorgden voor de juiste sfeer. ,,Meer dan 90% van het publiek is verkleed,” vertelt Dick van Leeuwen, een van de bezoekers. ,,Dat maakt het ook zo leuk. Het is vanaf de eerste minuut een feest!” Van Leeuwen roept het feest vanwege de saamhorigheid en de gezelligheid.

Vlekkeloos

Dit Ermelose evenement is gebaseerd op het jaarlijkse volksfeest in München. Ook Nederlanders houden daarvan want in het hele land worden inmiddels dergelijke bierfeesten georganiseerd. Is het in Duitsland een cultureel fenomeen met een lange historie, Op de Veluwe kan het ook zonder deze geschiedenis. Ermelo is wat dat betreft dan ook geschiedenis aan het maken met de feesten op ’t Weitje. De horecamannen van restaurant Van Sprang, De Dorpskamer, Café De Molenaer en De Veluwe organiseren nu drie maal per jaar festiviteiten op ‘t Weitje en met groot succes. Er zijn nauwelijks incidenten. Ook dit weekend verliep alles zo goed als vlekkeloos.

Aanhouding

,,Het bier vloeide rijkelijk,” meldde de dienstdoende wijkagent. ,,Het Oktoberfeest verliep goed, toch konden we drie aanhoudingen niet voorkomen. Een belediging van twee collega's en een aanhouding in verband met het opgeven van een valse naam.” De mannen zijn aangehouden en hebben de nacht in Lederhosen achter slot en grendel in de cel doorgebracht.