Museum gaat 'on tour'

ERMELO - Vanmorgen, tijdens Nationale Ouderendag, werd de museumkar Pakhuis on Tour officeel bij De Amaniet onthuld. Met deze museumkar brengen vrijwilligers van het Ermelose museum een stukje museumbeleving bij de zorginstellingen. Tijdens de presentatie kreeg het museum het predikaat DementieVriendelijk van de Alzheimerstichting. ,,Het is de eerste Ermelose organisatie die dit predikaat heeft ontvangen. Vrijwilligers en medewerkers zijn vanuit Alzheimer Nederland getraind," vertelt Jos van der Deure in zijn korte toespraak.

Pakhuis on Tour is een samenwerking van Museum Het Pakhuis en Zorggroep Noordwest-Veluwe. ,,Dit is tot stand gekomen met subsidie van Ieders Museum (Erfgoed Gelderland) en stichting Salem," vertelt Germa Greving, museumdiecteur. Ze legt uit dat het meer is dan de kar alleen. ,,Het meubel is ons gereedschap, maar we hebben er een heel beleefprogramma omheen ontwikkeld en samen met onze vrijwilligers kunnen we nu op pad." Deze vrijwilligers, die speciaal voor dit onderdeel zijn geworven, zijn opgeleid voor dit bijzondere project. ,,Als museum willen we graag toegankelijk zijn voor mensen van alle leeftijden, achtergronden en met wat voor lichamelijke of psychische gesteldheid ook," legt Greving uit. ,,Maar hoewel Het Pakhuis rolstoeltoegankelijk is en de tentoonstellingen toegankelijk gemaakt worden voor blinden en slechtzienden, blijft een museumbezoek voor sommigen een enorme uitdaging. Onder het mom van 'kunt u niet naar het museum, dan komt het museum naar u' gaat Het Pakhuis nu dus 'on tour'."

Romeinen

Vanmorgen presenteerde Greving, met hulp van burgemeester André Baars een stukje geschiedenis van bijna tweeduizend jaar geleden. De museumdirecteur vergeleek de rol van burgemeester met een 'Primus Pilus', Primus pilus (letterlijk De Eerste Speerman) was in het Romeinse leger de bevelhebbende centurio. De museumkar geeft inhoudelijk een spiegelbeeld van de tentoonstellingen in het museum. ,,Het leuke is dat we deze kar samen met Bouwbedrijf Kamphorst ontwikkeld en Henk Kamphorst heeft het helemaal gemaakt zoals we het in gedachte hadden. Nu gaan we het doorontwikkelen met nieuwe thema's en hopen hiermee heel veel mensen een leuke middag te bezorgen," aldus de museumdirecteur. Het aantal mensen met dementie neemt toe en het wordt steeds belangrijker voor organisaties om daar adequaat mee om te kunnen gaan. ,,Het was mooi om de vrijwilligers en medewerkers van Het Pakhuis te scholen. Zo kregen ze beter inzicht in het gedrag van mensen met dementie. We hebben de training toegespitst op hun werk zodat ze met meer bagage van start kunnen gaan," vertelt Jos van der Deure, die naast zijn werk voor  Alzheimer Nederland ook raadslid in de gemeente Ermelo is. ,,Het Pakhuis is niet het eerste dementievriendelijke museum, maar staat hiermee wel in een lijstje met grote namen. De kans is overigens groot dat de bibliotheek de tweede Ermelose organisatie wordt. Zo maken we mooie stappen op weg naar een dementievriendelijke gemeente.